Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Videó..ööö...bejegyzés

Avagy mennyire acélos a helyi MSZP-s kommunikáció

2019. november 11. - oroshazisztori

Nem, sajnos nem mi adunk közre videót, ott még nem tartunk, de ami késik, nem múlik. Jelentkezett azonban más valaki egy 22 perces videóbejegyzéssel a mai napon:

Várható volt már egy megszólalás az  egy szem "ellenzéki" képviselőtől is, hiszen kapott hideget-meleget az összellenzéki csoporttól és talán tőlünk is, bár az számokon - vagy ahogyan a videóban számtalanszor elhangzik: tényeken - alapult.

Összevetve korábbi, a választások után egy héttel közreadott írással egy folyamatot láthatunk elindulni az MSZP orosházi háza táján.

Megfelelő eljárásnak tartjuk, hogy készül egyfajta beszámoló az egyes testületi ülésekről, a videó egy része lényegében egy tényeken alapuló összefoglaló, bár néhol sajátosan elrugaszkodik az előadó a sztorit tárgyilagosan elmesélő szerepétől.

Számos esetben kaphatunk visszatekintést a régmúlt időkre - amikor a város virágzott -, vélhetően itt arra az időszakra gondol az előadó, amikor ő vezette a várost. Megannyi vélemény kering arról az időszakról, mi csak egy véleményt adnánk közre, amely szerint nyilvánvaló - tényeken alapuló - adatok alapján a város népessége folyamatosan csökkent ebben a "virágzó" időszakban.

Szó esik a külsős bizottsági helyekről is, ez egy igen érdekes része a videónak, hiszen az előadó kiemeli, hogy itt nem párt-, hanem városi kötödésre van szükség, és egyébként is az iskolázottság is mennyire fontos dolog. A pártkötődés igazán megütötte a fülünket, hiszen ott pl. Bogdánffy Csaba, aki a 2006-os önkormányzati választásokon az MSZP színeiben indult, ám 97 szavazattal a Fideszes Zalai Mihállyal szemben alulmaradt - igen, ez a név megegyezik a Békés Megyei Közgyűlés elnökéével. Ettől függetlenül nem akarjuk elvitatni Bogdánffy igazgató úr érdemeit, amelyeket a városért tett akár a pingpong sportjában vagy az Eötvös iskola igazgatójaként.

A pártkötődés értelmezhető szigorúan, ha úgy gondoljuk, hogy akkor kötődik valaki egy párthoz, ha annak tagja. Tágabb értelemben véve viszont aligha mondhatjuk, hogy az újonnan megválasztott, MSZP által delegált bizottsági tagoknak ne lenne pártkötődése, hiszen a másik két tag, Kovács Gábor és Vokanics Mária az MSZP színeiben álltak fel a rajthoz a választások előtt, így innentől a mi értelmezésünk szerint igenis van pártkötődés mindhárom bizottsági tag esetében. Ebből a szemszögből kifejezetten furcsa az a kijelentés, hogy "egyébként meg az MSZP nem kapott egy bizottsági helyet sem". De igen - hármat.

A videó tizedik percében elhangzik az alábbi mondat:

Tehát azt gondolom, hogy a személyeskedésen felül kellene emelkedni.

Majd nem egészen három perc múlva sikerül ezt a gondolatot nyomban porrá is zúzni, hiszen:

Én azt gondolom, hogy mindenkinek felül kell emelkedni azon, hogy pozícióba került vagy nem került pozícióba, és a felesleges vádaskodásokat és hazugságokat, csúsztatásokat be kellene fejezni, még Szabó Ervinnek is, aki nehezen dolgozza fel a magánéleti válságát, úgy tűnik, és idegességé teszi az, hogy immár a harmadik választáson nem tudott semmilyen komoly eredményt elérni.

Finoman szólva sem elegáns ez a gondolat, lássuk be. Felül lehet emelkedni a személyeskedéseken, a politikai veszteségeken, de magánéleti ügyeket belekeverni a politikába - hacsak azok nem olyanok, amelyek méltatlanná tesznek valakit arra, hogy politikusi aktorként lépjen fel - nem egészen állja meg a korrektség kritériumát. Pláne nem, amikor korrektséget kérünk számon politikai ellenfelünkön. A gádorosi csicskáztatásra vonatkozó álláspont kapcsán, miszerint dr. Szabó Ervin nem adott megnyugtató választ, szeretnénk figyelmébe ajánlani Fester képviselő úrak a minapi kiegészítésünket az egyik bejegyzésünkhöz, ami remélhetőleg már megnyugtatóbban fog hatni (a FRISSÍTÉS feliratot tessenek keresni).

A 14. percnél újabb érdekes kijelentés érkezik:

Azon én nem akarok vitatkozni, hogy ki az igazi ellenzék és ki nem az igazi ellenzék. 

Majd eltelik nagyjából fél perc, és:

Azért két-három dolog, hogy ki az igazi ellenzék meg összefogás, satöbbi. 

És ekkor elkezdődik egy hosszas érvelés arra vonatkozóan (rabszolgatörvény elleni tüntetés, Simonka György elleni tüntetés, dr. Szabó Ervin gárdistákkal pózolt, most pedig DK-sokkal), hogy miért az MSZP az igazi ellenzék vagy legalábbis annak egy része.

Majd a videó tetőpontja következik a 17. perctől, ahol megtörténik a bejelentés, a magyar politikai kultúra netovábbja - Fetser János feljelentéseket tesz négy magánszemély ellen különféle képtelen vádak és információk terjesztése miatt (itt meglehetősen méltánytalannak tartjuk a "fake news" kifejezés használatának mellőzését). A magunk részéről kíváncsian várjuk a feljelentések eredményeit - igyekszünk beszámolni majd az esetekről.

A videó utolsó részében pedig információt kaphatunk arról, hogy ki nem alkalmas - igaz, hogy ez nem Fidesz-tempó, de nem sokkal maradunk el az "alkalmatlan" jelző folyamatos használatától.

Politikai kommunikációs szempontból egyébként számos érdekes kérdést is kiérdemel ez a performansz:

  • Miért hangzik el megszámlálhatatlan mértékben az ÖÖÖ "kötőszó"?
  • Miért nem a kamerába, hanem mindenfelé máshova néz az előadó?
  • Mi minden van azokon a papírokon, ami ennyire elnyeri az előadó tekintetét?

A videó elemzése és a performansz előadói módjával kapcsolatos kérdések után már csak egyetlen téma maradt bennünk, amivel kapcsolatban néhány kérdést meg is fogalmaznánk. Fester János az október 22-én a nyilvánosság elé tárt bejegyzésében (lásd fent) a következőket írta:

Kényszerhelyzetben két lehetőséget fogalmaztunk meg. Vagy egyáltalán nem indulunk, vagy egy szakemberekből álló csapatot állítunk fel. Ítélkezési szünet miatt egyesületet már nem sikerült bejegyeztetni, ezért a nem túl acélos MSZP-színekben összeállt egy igazán sikeres emberekből álló társaság.

  • Hogyan tud elszámolni pártjának ezzel a kijelentésével?
  • Ennek fényében mit gondol arról a politikai közösségről, melynek színeiben Ön és csapata elindult a önkormányzati választásokon?
  • Mit gondol azon polgárok tömegéről, akik a nem túl acélos MSZP-színekben összeállt társaságról kiállítottak egy bizonyítványt a választási eredményeket látva?
  • Hogyan tervezi képviselni a nem túl acélos MSZP és annak képviselői (testületi, bizottsági) azon polgárokat, akik ellenzékiként tartják önmagukat számon?

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8615301826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása