Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

65 kilométeren fejlesztik a Szeged-Békéscsaba vasútvonalat

2020. december 29. - oroshazisztori

A Magyar Építők oldalán jelent meg a címben található hír. Elsőre megtévesztő lehet, ugyanis a közbeszerzés nyertesének (az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt., a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. és a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft.) a feladata az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése a Békéscsaba és Hódmezővásárhelyi Népkert közötti és a Szeged-Rókus és Szeged-Személypályaudvar közötti vasúti vonalszakaszon. 

E szerint Szeged-Személypályaudvaron, Telekgerendás és Kútvölgy állomásokon áttervezik az utasperonokat. A hódmezővásárhelyi állomáson új üzemi épületet létesítenek a régi elbontása után. Felújítják a vonal környékén az érintett utakat és közműveket. Valós idejű, számítógépes vasútüzemi szimuláció elvégzésére képes vizsgálat, illetve modern, központi forgalomirányítást lehetővé tevő állomási biztosítóberendezés lesz a vonalon.

A projekt során megemelik a sebességet Békéscsaba és Orosháza közötti vonalszakaszon 120 km/órára.

A tervek tartalmazzák továbbá az Orosházán megvalósuló peron aluljárót, illetve a peronok különszintű megközelítését és akadálymentesítését is.

Feladat lesz bőven, mert a vonal régóta elhanyagolt, jellemzően toldozgatták-foltozgatták az elmúlt években. Joggal gondolhatja az Olvasó, hogy végre itt is történik valamilyen jelentősebb fejlesztés a vasút terén.

Viszont az orosházi peronaluljáró koncepcióját nem teljesen értjük, hiszen a városon lényegében három vasútvonal halad át:

  1. Szeged - Orosháza - Békéscsaba
  2. Mezőtúr - Orosháza - Mezőhegyes
  3. Szentes - Orosháza

Ezeken felül, ha netán valami probléma merülne fel vagy éppen felújítás lenne a Budapest - Békéscsaba vonalon, akkor Orosháza felé lehetséges kerülő, erre az elmúlt években többször volt példa. És ne feledkezzünk meg a teherforgalomról sem, bár az áruszállításnak is korlátozott lehetőségei vannak, hiszen a sínek behatárolják azt, hogy merre menjen egy vonat, ugye... 

Tehát a peronaluljáró egy érdekes felvetés, első blikkre gazdaságilag nem tűnik indokoltnak ez a megoldás. Mindazonáltal az akadálymentesítés egy nagyon régóta sürgetett és hasznos fejlesztés lesz a vasútállomáson. Az, hogy ez pontosan mit takar, nem világos, hiszen ha lesznek peronaluljárók, akkor vagy liftekkel vagy mozgólépcsővel, esetleg egy a peronlépcsők mentén található szállítóeszköz.

Mindazonáltal az akadálymentesítés hiába van meg egy vasútállomáson, ha a közlekedő vonatok viszont nem akadálymentesítettek. És hát ezen a vonalon ez abszolút nincs meg, hiszen a közlekedő motorvonatok vagy dízeles vontatású szerelvények egyikéről sem mondható el, hogy megfelelne az akadálymentesítettség XXI. századi követelményének. Szóval ezen még érdemes lehet elgondolkodni, hogy talán a szerelvények tekintetében sem ártana egy fejlesztés, ha már az ország központi régiójába folyamatosan érkeznek újabb és újabb szerelvények, köztük emeletes vonatok is.

A modell, miszerint, ha növeljük a szolgáltatás minőségét, ideértve a menetrendszerűséget, a pontosságot, és a szerelvények színvonalát, akkor az utazóközönség száma is növekszik, ez látszik a központi régióban, a budapesti agglomerációban. Ez a modell máshol is működhet, és a dél-békési térség vígan elbírna egy ilyen fejlesztést, ha már Szeged és Hódmezővásárhely között létrejön az ország első tramtrain hálózata.

Ne legyünk igazságtalanok, a fejlesztésre szükség van, mert tényleg nagyon el volt már anyátlanodva ez a vonal, holott igény bőven mutatkozott arra, hogy kezdjenek vele valamit. Éveken át hallgattuk, hogy hamarosan most már tényleg villamosítva lesz ez a vonal, és eljön a Kánaán a villamos-motorvonatokkal majd. Nem jött el, villamosítás sem lesz, de talán a vonal állapotának javításával kiszámíthatóbb és vesekímélőbb lesz az utazás.

A magunk részéről drukkolunk a NIF-nek és a konzorciumnak, és nagyon kívánjuk, hogy sikerüljön költséghatékonyan megoldani ezt a beruházást. A terveket végre elkészítik, reméljük, hogy nem egy asztal fiókjában landolnak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4316362618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása