Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Polgármesteri határozatok - 2021. január 1-18.

2021. január 27. - oroshazisztori

Pótoljuk a jelenlegi elmaradásunkat a határozatokkal kapcsolatban. Dávid Zoltán polgármester az új év beköszöntével mindösszesen ÖT plusz öt (bérlőkijelölések) határozatot hozott és HÁROM rendeletet. Először kezdjünk a határozatokkal.

2021. január 11.

Az egyetlen, ezen a napon kelt határozat az óvodák nyári zárva tartási ütemezéséről szól. Az alábbiak szerint:

(Határozat + feljegyzés)

2021. január 14.

Ezen a napon kettő határozat született.

1) Az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Kft. (korábban Új Nemzedék Központ) EFOP-projekt keretében pályázatot írt ki "Felhívás települési vagy térségi szintű ifjúsági stratégiai dokumentumok elkészítéséhez szakmai/módszertani tanácsadás igénybe vételére" címmel. A pályázat célja, hogy

  • támogassa az ifjúsági munkát, segítse az önkormányzatokat a településen zajló ifjúsági programok, feladatok, szolgáltatások tervezésében és összehangolásában, továbbá
  • a településeken élő fiatalok valós élethelyzetének, igényeinek, kezdeményezéseinek felmérése,
  • a helyi ifjúsági stratégiák, cselekvési tervek elkészítése, felülvizsgálata,
  • a helyi, fiatalokkal foglalkozó társadalmi szereplők együttműködésének megteremtése.

A támogatás formája nem anyagi, hanem lényegében tanácsadás. Fontos feltétel, hogy az ilyen formában megszületett ifjúsági koncepciót, cselekvési tervet egy éven belül a képviselőtestület elé kell terjeszteni. 

A határozat a pályázat benyújtásáról dönt.

Mellékszálon ne feledkezzünk meg, hogy ez a Kft., amelyik tanácsadási szolgáltatást ajánl, az egykori Új Nemzedék Központból nőtte ki magát, amit lényegében a Fidesz ifjúsági szervezeteként is aposztrofált Fidelitas-hoz volt nagyon szorosan köthető. Jelenleg ennek a Kft.-nek az egyik felügyelőbizottsági tagja Balázs Ádám Samu, aki a budapesti 9. kerületi Fidelitas-csoport elnöke.

Továbbá azt se felejtsük el, hogy a városnak van egy jelenleg hatályban lévő ifjúságpolitikai koncepciója is, ami 2022-ig szól. Azt már nem firtatjuk, hogy ennek, illetve az előző koncepcióknak mennyi hozadéka volt, valószínűleg sokan látják és érzik ezt a "hozadékot":

(Határozat + feljegyzés)

2) A második határozat a már jól ismert EFOP-pályázathoz, a "Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn” nevűhöz kapcsolódik, amelyről még tavaly októberben írtunk egy hosszabb bejegyzést. Mivel a projektben pótmunkák merültek fel, és végül az eredeti fővállalkozóval szerződésbontás történt, így új közbeszerzést kell kiírni a műszaki dokumentáció átdolgozására, továbbá az új költségvetés elkészítésére. Erre a polgármester a határozat szerint nettó 4,5 millió Ft-ot biztosít az alábbi megbontásban:

  • 3 millió Ft megy a műszaki dokumentáció átdolgozására
  • 1,5 millió Ft a a közbeszerzési eljárás lefolytatására

Nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön befejezni ezt a projektet, talán most sikerülni is fog.

(Határozat + feljegyzés)

2021. január 15.

Ezen a napon ismételten csak egy határozat született, amely ismét egy EU-s pályázathoz kapcsolódik. TOP-pályázat (A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésévelkeretében Zöldfa utcai Kisharang bölcsődét szeretné felújítani bruttó 340 millió Ft-os támogatásból. Mivel maga a benyújtási határidő lejárt, ezért a város kérvényezte a szakaszújranyitást. A kérelemben a város vállalta, hogy ha megnyílik a lehetőség, vállalja, hogy februárban legkésőbb benyújta a pályázatot, és a beruházást legkésőbb 2022. december 31-ig befejezi. 

Mivel a február vészesen közeledik, ezért a projekt előkészítését szükséges megkezdeni, amelynek költségei elszámolhatóak a támogatási összeg 5%-áig, ebből 4% áll rendelkezésre tervezési feladatokra. Emiatt erre a célra az önkormányzat a támogatási összeg 1%-át, azaz 3,4 millió Ft-ot különít el a határozat szerint.

(Határozat + feljegyzés)  

2021. január 18.

Ezen a szép hétfői napon újabb pályázathoz kapcsolódóan született határozat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatot hirdetett meg 2021-COVID azonosító alatt "Az új koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása" címen.

Az Egységes Szociális Központ (ESZK) jelezte, hogy a hajléktalan szálló fűtési rendszere korszerűsítésre szorul , amelyet lehetséges a fenti pályázaton elnyerhető támogatásból finanszírozni. A tervezett költségvetés bruttó 10.270.000 Ft. A pályázat benyújtásához önerőre nincsen szükség.

(Határozat + feljegyzés)

2021. január 20.

Ezen a napon öt további határozat született, melyek mindegyike bérlőkijelölésről szól, az alábbi ingatlanok érintettek (a határozatok az egyes címekre kattintva érthetőek el):

RENDELETEK

2021. január 4.

Január 4-én a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet módosított a polgármester. Ennek értelmében az alábbiak szerint módosul a térfigyelő kamerák helyszíneinek listája:

A rendelet szövege itt érhető el.

2021. január 11.

Ezen a napon jártak le az előző körös járványügyi korlátozások, és mivel a kormány meghosszabbította a korlátozások határidejét február 1-re, így ezzel párhuzamosan a polgármester is megújította a korábban hozott rendeletet a maszkviselésről. A rendelet szövegében nincs újdonság, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint azelőtt.

2021. január 13.

Január 13-án egy teljesen új rendelet született meg a közművelődésről a kisebbségi önkormányzatok véleményét kikérve. Ennek okán az előző, hasonló tárgyú 11/2010. (VII. 07). számú rendelet hatályát veszti. A rendelet célja, hogy a közművelődési tevékenységek szabályozásán keresztül biztosítja a város polgárainak jogát:

  • a kulturális örökség javainak megismeréséhez,
  • a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételéhez,
  • műveltségük gyarapításához,
  • közművelődési célú közösség létrehozásához,
  • közművelődési közösségi színtér szervezéséhez,
  • jogszabályokban meghatározott szervezetek alapításához, működtetéséhez.

Néhány fontosabb pont a rendeletből:

  • a város közművelődési alapszolgáltatását a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. és az Oroscafé Kft. biztosítja,
  • a város együttműködik az éves költségvetési rendeletben megnevezett civil szervezetekkel, intézményekkel és pályázati rendszerben kulturális alapítványokkal és jogi személyiséggel rendelkező, közművelődési célú egyesületekkel, vállalkozásokkal,
  • amennyiben van rá igény, a rendelet szerint az önkormányzat támogatja a Közművelődési Kerekasztal létrehozását.

ELINDULT AZ OROSHÁZI SZTORIK CSEVEGŐJE! CSATLAKOZZ A KÉPRE KATTINTVA!

cseveg_cover_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5116406228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása