Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

A Gallicoop sorsára juthat a Merian Foods?

2021. február 11. - oroshazisztori

Nemrég még nem akarta eladni a gazdája, mégis Mészárosék közelébe került az ország legnagyobb pulykafeldolgozója.

- írta a 24.hu tavaly szeptember 11-én cikkében.

Akkor három magyar magántőkealap-kezelő vásárolta meg a Gallicoop Zrt.-t, ezzel a társaság 100 százalékos részvénycsomagja a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került.

Személyi szálon kimutatható a kapcsolat a csoporttal, az újonnan megválasztott Gallicoop-elnök, Csák Gyula ugyanis a Mészáros agrárérdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt. vezérigazgatójaként volt ismert. A vevőként megnevezett magántőkealapok közül a Béta sem esik messze a Mészáros birodalomtól, azt 2020 márciusig az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelte, és utóbbi akkor még az MKB Bank tulajdonában állt, a pénzintézetben pedig a Mészáros házaspár saját bevallása szerint akkoriban majdnem 49 százalékot birtokolt.

Beszéljünk kicsit a Merian-ról. A cég honlapján a bemutatkozás így néz ki:

Magyarországon a baromfiipart elsők között 1896-ban Orosházán alapította meg a B. M. Bernardinelli család, így Orosháza méltán nevezhető a magyar baromfiipar bölcsőjének. A továbbfeldolgozó üzem első csarnokait 1968-ban adták át. A cég termékfejlesztésben mindig is vezető szerepet játszott, több mint két évtizede elsőként kínált a fogyasztók számára libamájkonzervet és vákuumcsomagolt baromfi virslit. Márkázott termékei jól ismertek mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon.

A termékek közös előnye és egyben versenyképessége abban rejlik, hogy a baromfiipari kínálatban az egyik legmagasabb technológiai feldolgozottsági fokú szegmenst képviseli.

A jelenlegi tulajdonosi körrel 2009 novembere óta működik a cég, a Merian név megőrzése miatt Merian Foods Kft. a hivatalos cégnév. A Kft. többségi tulajdonosa egy agrár vállalkozás, kisebb részben pedig a cég menedzsmentje.

A vállalat a magyar baromfifeldolgozó cégek közül elsőként jelent meg márkázott készítményekkel az ORSI és a REX CIBORUM termékcsaláddal.

Annak érdekében, hogy minél több fogyasztóhoz eljussanak termékeink 2002-ben indult el az ALETTA márkánk, melynek alapja: minőségi áru elérhető áron.

A jelenleg elérhető hatályos céginformációk szerint a tulajdonos az OROS-AVIS Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. aminek tulajdonosa az L.E. Cash Pénzügyi Tanácsadó Kft., aminek tulajdonosa Elekes Krisztián és a korábbi, társadalmi megbizatású alpolgármester, Elekes Lajos.

Képtalálatok a következőre: elekes lajos orosházafotó: Oroscafé

A Merian a legutolsó elérhető, 2019. évi beszámolója szerint egy igen jól prosperáló cég - közel 4,8 milliárd Ft-os árbevétele mellett közel 118 millió Ft-os adózott eredményt ért el. Sajnos a 2020-as beszámolóra még várni kell - legésőbb május 31-ig.

Nos, iparági forrásaink szerint a Merian Foods is hamarosan Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé kerülhet. Vagy lehetséges, hogy már meg is történt az ügylet?

 

A nyilvános cégadatok alapján nem, és a Gazdasági Versenyhivatal honlapján sincs még nyoma a tulajdonosváltásnak.

Képtalálatok a következőre: mészáros lőrincfotó: 444.hu

Innentől kezdve árgus szemekkel figyeljük a cégnyilvántartást, de a tisztesség kedvéért megkerestük e-mailben Elekes Lajost is az alábbi e-mailben:

FRISSÍTÉS - Megkaptuk Elekes Lajos válaszát, alább olvasható. E szerint a hír nem igaz.

Tisztelt Szerkesztőség!

Magam is értesültem erről a több hónapos szóbeszédről, mely a városban kering. A hír nem igaz.

Társaságunk piaci részesedése alapján egy ilyen tranzakció az iparág bármely nagy szereplőjével versenyhivatali eljárás hatálya alá tartozna, melynek része a nyilvánosság tájékoztatása is.

Köszönöm megkeresésüket!

Üdvözlettel:

Elekes Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4916422916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása