Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Interjú Kékesi Márkkal, az Szegedi Tudományegyetem egykori oktatójával

2021. február 01. - oroshazisztori

Zavaros körülmények között szavazta meg péntek délután a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa a kormány által szorgalmazott alapítványi átalakulást.

- írja a 444.hu.

Bátran elmondhatjuk, hogy az orosházi és a térségben élő fiatalokat jelentősen érinti az SZTE modellváltásával, alapítványi fenntartásba kerülésével kapcsolatos botrány, hiszen pl. Orosházán van az egyetemmel és a Táncsics gimnáziummal közösen fenntartott mérnökképzés, továbbá a Táncsics az egyetem egyik bázisiskolája. Ezen felül sok fiatal választotta eddig a felsőoktatási tanulmányai megkezdéséhez a szegedi intézményt is.

Éppen ezért Németi Zoltán barátunk újabb interjúval jelentkezik, méghozzá Kékesi Márkkal, aki 2016-ig oktatott a Szegedi Tudományegyetem Bölcsésszettudományi Karának Pszichológiai Intézeténél.

Kékesi Márk 1998-ban tett gimnáziumi érettségit Budapesten. 1999-2005 között a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szociológia szakon végzett. Posztgraduális képzés: 2005-től a győri Széchenyi Egyetem Gazdaság- és Regionális Tudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója, 2008-tól a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Doktori Iskolájának Szociálpszichológia programjában vett részt PhD hallgatóként.

(Wikipedia)

N.Z.: Ha jól tudom te nemrég még a Szegedi Tudományegyetemen tanítottál a Bölcsészettudományi Karon. Mivel foglalkozol mostanában, azon kívül, hogy a marombudapest Youtube-csatornán az Akut című műsor vezetője vagy?

K.M.: 2016-ban felmondtam az SZTE-n, ennek több oka volt, köztük volt az is kicsi súllyal, hogy nem tudtam elképzelni magam az egyre inkább a kormány ideológiája szerint alakuló magyar felsőoktatásban. Ezt követően elsősorban nyugat-európai tévécsatornáknak, újságíróknak, és filmeseknak dolgoztam ún. fixerként, aki ismeri a helyi viszonyokat, nyelvet, sztorikat, és a forgatás/tudósítás előkészítésében, lebonyolításában, valamint az utómunkákban vesz részt. A téma leginkább a menekültválságra adott magyar reakció volt, a határkerítés, az orbáni politika, de készítettünk a szürkemarháról és a gulyáslevesről szóló holland gasztroműsort is. Ebből elég szépen megéltem és szerettem is csinálni, azonban a koronavírus újraírta a médiát: a híradások háromnegyede a járványról szól, senkit nem érdekel már Orbán kerítése. Így elővettem régi szerelmemet, az elektromosságot, elvégeztem egy OKJ-s képzésen a villanyszerelő szakmát, és pillanatnyilag leginkább ebből élek.  

N.Z.: A mai napig ezer szállal kötődsz az egyetemhez. Milyen a hangulat most Szegeden, miután kusza körülmények között megszavazta a szenátus ezt a modellváltást?

K.M.: Igen, sok barátom dolgozik ott, meg persze jónéhány volt tanítványom is. A Pszichológiai Intézet hivatalos Facebook-oldalának még mindig én vagyok a szerkesztője, ezt szerelemből és megszokásból csinálom, pénzt nem kapok érte. A hangulat elég rossz, sokan dühösek vagy szomorúak. Fontos kiemelni, hogy a tervezett átalakulás megítélése, bár kétségkívül a kormány szándékát tükrözi, nem teljesen úgy alakul, hogy a "fideszesek" támogatják, az "ellenzékiek" pedig mint mindent, ezt is utálják, pusztán azért, mert a kormány találta ki. Ismerek olyan jobboldali elkötelezettségű egyetemi embert, akit fölháborított a döntés előkészítetlensége, a kész tények elé állítás, a nyomásgyakorlás miatt, és ismerek olyan liberális hátterű volt kollégákat is, aki (akár opportunizmusból, akár más okból) adna esélyt az új modellnek. De az általam ismert egyetemi közeg nagy része egy emberként utasítja el az egészet, legfőképpen azért, mert ez nem egy önálló döntés, nem egy szabad választás, csak annak a látszatát szeretné a kormány megadni az SZFE-s hatalmas bukta után.  

N.Z.: Mit gondolsz miből fog állni a modellváltás? Ha az SZFE-t nézzük, ott korábban szóba került az ideológia is. Szerintük ott egyféle volt,  és inkább vinnének egy másfélét. Most ott tartunk, hogy Szarka Gábor annyiról tudott beszámolni, hogy fel lesz újítva minden, eszközök lesznek vásárolva, és van egy Koltai Lajosuk. A tanárok leléptek és úgy tűnik, az SZFE-ből egy nagyköltségvetésű, B-s produkció maradt, amiben van egy Koltai Lajos. Ez olyan, mintha sok pénzből szeretnél filmet forgatni, amiben van egy Rutger Hauer, de nem a Szárnyas fejvadász lesz belőle, hanem egy Őrült Stone konzervatív változat.

K.M.: Ez nagyon jó és vicces hasonlat, de sajnos az SZFE-be nem látok bele, nagyon speciális egyetem egyedi profillal és oktatási modellel, nem hasonlítható össze egy huszonezres hallgatói létszámú, igen vegyes profilú tudományegyetemmel. Az biztos, hogy az SZFE-n a hallgatók egy emberként utasították el az egészet (akárhogy erőlködött a kormánysajtó, nem tudtak olyan diákokat találni, aki elmondta volna, hogy ők bizony nem támogatják a tüntikézést), és az ott tanító szakemberek közül is szinte mindenki a tiltakozók közé állt. Ilyen Szegeden mondjuk elképzelhetetlen lenne. 

N.Z.: Szegeden is várható olyasmi, hogy a saját világnézetüket szeretnék az előtérben látni? Vagy teljesen más a helyzet, mint az SZFE ügyében? 

K.M.: Ahogy említettem, a komoly nemzetközi visszhangot kiváltó SZFE-s mellényúlásból tanult a kormány (persze ott hátrálni nem fog, inkább kivárnak), és Szegeden óvatosabban kezdtek bele a dologba. Az alapítványi fenntartásnak lehetnek elvi és gyakorlati előnyei, ezt még a legvérmesebb ellenzők sem tagadják, ugyanakkor az látszik kibontakozni, hogy a fenntartó új intézmény vezetésébe öt, a Fideszhez lojális, leválthatatlan embert igyekeznek berakni. Ebből sokan arra következtetnek, hogy egy eseleges 2022-es kormányváltás esetén a Fidesz jó előre szeretne bebiztosítani magának (értsd: a majdani baloldali kormány döntéseit szabotáló kádereinek) fontos helyeket a felsőoktatásban is. A rendszerváltás óta példátlan az, hogy egy politikafüggetlen intézményt egy pártdelegáltakból álló, nem szakmai grémium irányítson.

N.Z.: Rengeteg pénzt és energiát fektet a kormány a fiatalok megszólításába, hogy konzervatív irányba tereljék őket. A PestiTV-n nem győzik emlékeztetni a fiatalokat, hogy milyen volt Gyurcsány, amikor óvodából iskolába léptek (emellett a végsőkön túl is kitartanak Trump mellett és konzervatív influenszereket ajánlgatnak). Nem tartod ellentmondásosnak, hogy a megszólítani kívánt fiatalok feje fölött leuralják a felsőoktatást?

K.M.: Kétségkívül van benne ellentmondás, de azt se felejtsük el, hogy az egyetemekre járó fiatalok nagyon nagy részét egyáltalán nem érdeklik a közéleti kérdések, így a pártpolitika sem. 2016-ban készült egy komolyabb ifjúságszociológiai kutatás, amiben "csendes generációnak" nevezték a szerzők napjaink fiataljait - a lázadás nagyon távol áll a többségüktől. A PestiTV és a hasonló, állami pénzzel kitömött kezdeményezések inkább arról szólnak, hogy a párthoz hű, nem különösebben tehetséges médiamunkásoknak legyen állásuk. 

N.Z.: A tiltakozás és az ellenállás esélye gyakorlatilag nulla. Közrejátszhatott az időzítésben egy ravasz számítás, miszerint felpörgették a modellváltást a kijárási és gyülekezési korlátozások ideje alatt, és így egy visszautasíthatatlan ajánlatot tudtak tenni?

K.M.: Én is arra tippeltem volna, hogy nulla lesz az ellenállás, ehhez képest elég sokan megmozdultak Pécsett és Szegeden, míg Debrecenben tényleg csak kevesen. A legnagyobb tiltakozás Szegeden volt, itt három hallgatói kezdeményezés is indult, köztük a Veritas Virtus Libertas polgári csoport, aminek a nevét az egyetem címerén olvasható latin szavakból emelték át. Nem kell fogékonynak lenni az összeesküvéselméletekre ahhoz, hogy belássuk, hogy a járvány kapóra jött Palkovics miniszter úréknak, hiszen semmilyen látványos akciót nem lehetett megtartani. Az ajánlat egyébként tényleg visszautasíthatatlan: Kétszer 15 százalékos béremelés, "soha nem látott" pénzek áramoltatása a felsőoktatásba, míg ha nemet mondanak, akkor ellehetetlenülés, finanszírozhatatlanság, eljelentéktelendés vár az intézményekre. A szegedi hétfői szenátusi ülés felvételéből kiderül, hogy Rovó László rektor a renitens dékánokat zsarolja azzal, hogy nem fognak forrásokat kapni.

N.Z.: Igazak lehetnek a szeged.hu információi? Tudni vélik, hogy a kuratórium tagjai lennének: Novák Katalin, Trócsányi László, Nemesi Pál, Rovó László, és Szabó Gábor. 

K.M.: Novák Katalin miniszter, és Nemesi Pál független, Fidesz által támogatott szegedi polgármesterjelölt (2019), jelenlegi kormánybiztos nevét a rektor sem tagadta. Ő mondta, hogy saját maga is tag lesz a kuratóriumban. Rovó 2019-ben nyíltan támogatta a Fidesz jelöltjét, Nemesi Pált a szegedi polgármesteri székért folytatott kampányban, miután megtiltotta az egyetemi dolgozóknak, hogy "politizáljanak". Három tag az ötből tehát teljesen egyértelműen pártember. Szabó Gábor korábbi rektor az első Orbán-kormány idején volt felsőoktatásért felelős államtitkár, de azt szakemberként, nem pártpolitikusként tette. Azt tartják Szegeden, hogy az ELI-vel (ez egy hatalmas mennyiségű EU-s pénzből nemrég felépült lézerfizikai kutatóközpont, aminek a vezetője a lézerfizikus Szabó lett) megvették, befogták a száját, pedig a kancellári rendszer bevezetésekor néhány éve az akkor még rektor Szabó az akkor még létező Népszabadságnak elég keményen nyilatkozott, kikérte magának, hogy gyerekként kezelje a kormány az egyetemeket, aztán hirtelen elhallgatott ilyen ügyekben. Trócsányi neve felmerült (korábban a szegedi jogi karon tanított), de ezt tudtommal nem erősítette meg senki.  

N.Z.: Mennyire lehet megbízni a modellváltás ígéreti oldalában? Palkovics László még júniusban azt mondta, hogy a vidéki tudományegyetemek modellváltása nincs napirenden, majd fél évvel később három hét alatt kívánta véghez vinni.

K.M.: Pont annyira, amennyire a kérdésben vázolt dilemma engedi. Semennyire. 

N.Z.: Milyen jövőt vizionálsz?

K.M.: Könnyű lenne azt mondani, hogy én jókor hagytam el a süllyedő hajót, de ez nem ilyen egyszerű - ebben az országban élek, és itt is tervezek maradni, így nem mindegy, hogy milyen légkör vesz körül. Szerintem le fogják nyomni az egyetemek torkán ezt, szét fogják szedni az SZTE-t, a veszteséges karokat kiszervezik a mindent benyelő, államilag agyontámogatott katolikus Gál Ferenc Egyetembe, vagy bezárják. A klasszikus értelemben vett tudományegyetemi jelleg - azaz, hogy házon belül rendelkezésre áll egy igen tág tudásbázis minden ismerete, nagyon komoly szakembergárdával olyan marginális területekről is, amely ugyan lehet, hogy nem termel direkt hasznot, mégis segít lefedni az emberi tudás minél nagyobb területét - meg fog szűnni, legfeljebb Budapesten maradnak ilyen szakok néhány oktatóval és hallgatóval. Az orvosi és a gyógyszerészeti, a természettudományi, és talán a mérnöki karok jobban fognak járni, ott annyira nem zavaró a politikai irányítás, mint a társadalom- vagy a bölcsészettudományi területen.

N.Z.: Köszönjük, hogy rendelkezésre álltál.

K.M.: Én is a megkeresést! 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3116412498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása