Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Polgármesteri határozatok - 2021. február 1-18.

2021. február 21. - oroshazisztori

És már itt is vagyunk, hogy összefoglaljuk a februári, eddig meghozott döntéseket nektek a közmédia helyett.

2021. FEBRUÁR 1.

Ezen a napon egy határozat született, melynek értelmében a polgármester elfogadja a Mezei Őrszolgálat 2020. évi beszámolóját. A beszámolóban bemutatják a szolgálat felépítését, működését, feladatait. Emellett információt kaphat az érdeklődő arról, hogy 2020-ban:

  • saját hatáskörben 30-szor intézkedtek
  • a rendőrséggel közösen pedi 14-szer intézkedtek
  • a rendőrséggel közös szolgálat során történt intézkedések száma pedig 57

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 2.

Február második napján kettő határozatot hozott a polgármester. Az első a Bónumhoz kapcsolódik. Ahogyan a feljegyzés is írja, ez a telep valamikor a Mezgéhez tartozott, hiszen amíg mezőgazdasági oktatás folyt az iskolában, addig ez a telephely volt a diákok gyakorlati helye. Majd ahogy ez az oktatás megszűnt, az építményeket az önkormányzat visszavette. Jelenleg egyrészt állattartás folyik a Bónumban a közmunkaprogram mezőgazdasági programja keretében, másrészt pedig az épületeket bérbe adja a Cerlux Kft.-nek és két egyéni vállalkozónak.

A VÜRT jelenleg is elvégzi a karbantartási feladatokat közszolgáltatási szerződés keretében, azonban ezzel a határozattal a vagyonhasznosítás is átkerül a VÜRT-höz 2021. március 1-től.

(Határozat + feljegyzés)

A második határozat már a kedvenc témánkhoz, a közbeszerzésekhez kapcsolódik. Van egy újabb gyopárosi projekt, a neve: Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztése (kódszáma: TOP-1.2.1-16-BS1-2017-00004) - részletek itt, innen idézünk lentebb is.

A projekt célja a vonatkozó felhívás ökoturisztikai fejlesztések alpontjához illeszkedően a természeti értékek bemutatására alkalmas helyszínek, vagyis a természetes eredetű Gyopárosi tavak környezetének fejlesztése.
A tavak és a mellette található fürdő már jelen van turisztikai attrakcióként a területen, jelen pályázat célja az élménysűrítés, időjárásfüggetlen projektelemek kiépítése, és a pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása.

Ennek a projektnek a keretében az alábbiakat szeretné elérni a városvezetés:

  • „Hajó” játszóház kialakítása
  • Felüljáró és kilátó építése az Alföld Gyöngye Hotel előtti közterületről kiindulva a vasút
  • Forest bathing és meditációs park a Kisvasút utcai parkerdőben
  • Fogadóállomás (Ajándékbolt/ büfé/ zuhanyzók/ parkolók/kerékpártároló) a Kisvasút utcán
  • Sétány és tematikus játszótér a Fasor utcai parkerdőben

Ebben a határozatban a közbeszerzési feladatok ellátására választottak ki nyertest, ami egy budaörsi cég, a Budaporta Kft. lett.

Ironikus, hogy 2021. februárjában választják ki a köbeszerzési feladatok ellátásáért felelős céget, miközben a projekt honlapján a várható befejezési idő 2019. július 1. Ez is egy remekül sikerült projekt lett/lesz.

Kár, hogy nem derül ki a határozatból, hogy mekkora összegben szerződik a város.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBUÁR 4.

Egy 2010-es Társadalmi Infrastuktúra Operatív Programban elnyert pályázat alapján a város közel 69,5 mFt-os támogatást nyert oktatási intézmények informatikai fejlesztésére. Ennek keretében a város iskoláinak több számítógépet és egyéb eszközöket adtak át használatra úgy, hogy azok az önkormányzat tulajdonát képezték. Tekintettel arra, hogy az iratmegőrzési kötelezettség 2020 végével lejárt, így az eszközöket véglegesen átadják az iskolák tulajdonába. 

Ezek a gépek egyébként számviteli szempontból már kereken nulla Ft-ot érnek, így jelentős vagyonátadás nem történik, azonban figyelembe véve azt, hogy az informatika milyen gyorsan fejlődik, elég cinikus az, hogy átadnak nagyjából 10 éves gépeket, hogy akkor mostantól ti, iskolák szívjatok vele (adminisztráció, karbantartás), de újabbakra már nem adunk pénzt. Taps. Függöny le.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 8.

A nap, ami a város életében nagyon fontos dátum. Ezen a napon történt meg az, amit már nagyon sokan sejtettek és pletykáltak - Dávid Zoltán, a Fidesz orosházi polgármestere közbeszerzést írt ki a diákélelmezési feladatok ellátására.

Mérhetetlenül szomorú a feljegyzés bevezetése és indoklása. Ezt inkább kivágjuk a határozatból, mintsem begépeljük:

Tehát nem sikerült lemenedzselni egy pályázati projektet, ennek következtében inkább kiszervezzük a feladatokat egy vállalkozónak, aki

a 10 éves koncesszióért cserébe 2 milliárd 345 millió Ft-ot kap.


Továbbá el kell végeznie a azokat a feladatokat, amiket az önkormányatnak nem sikerült

Egyesek szerint a nyertes pályázó már a spájzban várja a közbeszerzést és annak eredményét. Sebők Éva, a Momentum önkormányzati képviselője szerint a Prizma Csoport lesz a befutó

A közbeszerzés lefolytatására egyébként elköltenek nettó 3,7 millió Ft-ot a 2021-es költségvetés terhére.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 9.

Február 9-én a polgármester elfogadta a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BMVA) 2020. évi beszámolóját, és 2021-re vonatkozóan új megállapodást kötött ezzel a nagyszerű szervezettel - ismét kamattámogatást nyújt 1,5 millió Ft értékben azon vállalkozók részére, akik részt vesznek mikrohitelezési programban.

Egyébként az előző évi másfél millió Ft-ból 769.250 Ft került felhasználásra, úgyhogy ez bizonyára is bitang jó program, népszerű, és egymást tapossák agyon a vállalkozók. Vagy valami más baj lehet...

(A BMVA-ról egyébként szuper cikksorozatot készített a Momentum helyi képviselője, szívből ajánljuk.)

(Határozat I. + Határozat II. + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 11.

Első körben Dávid Zoltán elfogadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel kötött együttműködés keretében végzett feladatokról szóló szakmai és pénzügyi beszámolót.

(Határozat + feljegyzés)

Második körben Dávid Zoltán Sáfár György Mihálynak az Ady Endre utca 2. alatti ingatlan reális költségen helyre nem állítható károsodás okán alapuló helyi védelmének megszüntetése ügyében a 2018. február 7. napján benyújtott kérelmét elutasítja. Bármit is jelentsen ez.

(Határozat)

Harmadik körben - bár az nem dönthető el egyértelműen, hogy február 11-i vagy 12-i határozatról van-e szó, mert a feljegyzést 11-i dátummal sikerült feltölteni, a határozatot viszont 12-i dátummal - pedig a polgármester döntött a óvoda beiratás időpontjáról, ami nem más mint 2021. április 21 és 22. Mindkét napon reggel 8 és este 5 óra között lehet megtenni a beiratást.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 12.

Három határozathoz egy feljegyzés tartozik, ugyanis ezekben három társulás beszámolóját fogadta el a polgármester:

  • Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás, becenevén: DAREH,
  • Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás,
  • Orosháza Kistérségi Többcélú Társulás.

A DAREH 2020-as tevékenységéhez külön gratulálunk.

(Határozat I. + Határozat II. + Határozat III. + feljegyzés)

A fentiek mellett módosította a polgármester a dr. Bozó Szilvia és Társai Egészségügyi Szolgáltató Bt.-vel kötött fogorvosi alapfeladatok ellátásáról szóló megbízási szerződést, mert megváltozott a fogorvosi körzet székhelye. Az új székhely a Thék Endre utca 11. szám alatt található.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 15.

Ezen a szép napon a polgármester döntött arról, hogy módosítja az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás társulási megállapodását Oravecz Nóra alpolgármester javaslatára.

A feljegyzés nem tér ki a módosítások tételes felsorolására, csupán jelzi, hogy "TÖBBEK KÖZÖTT" módosult ez meg az a bekezdés, de hogy mivel és hogyan, vagy éppen, hogy miért, az nem derül ki. Hámozza ki az érdeklődő magának, hogy miket módosítottak. Átláthatóság a köbön. De nem vártunk mást az alpolgármester asszony(ság)tól.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 16.

A polgármester ezen a napon elfogadta a Scola Humanitas Alapítvány számára nyújtott 2,5 millió Ft-os támogatás felhasználásáról szóló beszámolót. Az alapítvány egyébként a Táncsics gimnáziumhoz köthető, és tehetséggondozási programot szervez minden tanévben.

(Határozat + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 17.

Ez a nap is nagyon nehéz döntésekkel telt, mert módosítani kellett a VÜRT Alapszabályát azért, mert elköltözött, így új székhelyet kellett bejegyezni, továbbá módosítani kellett a telephelyeket is. Piszkosul pocsén egy nap lehetett.

(Határozat I. + Határozat II. + feljegyzés)

2021. FEBRUÁR 18.

Ismét egy igen durva nap következett, és ezzel zárjuk is a beszámolónkat. A polgármester elfogadta a Justh Zsgmond Könyvtár 2020-as beszámolóját és a 2021-es munkatervét.

(Határozat + feljegyzés)

És mielőtt elbúcsúznánk, van még itt egy nagyon fontos fejlemény - megszületett a 2021-es költségvetés tervezete, amit ugyan még rendeletben nem hirdettek ki, azonban előterjesztésként már fent szerepel a város honlapján. Fogunk róla írni hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6616434846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása