Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Gondolatok az összefogásról Orosházán - 2. rész

2020. november 16. - oroshazisztori

Folytatjuk sorozatunkat az összefogásról szóló elmélkedésben. Az első részben a Dávid Zoltán-féle összefogást nézük meg a 2019-es választások utáni alakuló testületi ülésen elhagzottakból kiindulva. Most a második részben az ellenzéki összefogást nézzük meg közelebből.

Ez egy jóval nehezebb téma, és talán kevésbé látható is, mindazonáltal sokszor tetten érhető. Az egész onnan indult, hogy a választási rendszerünk miatt lényegében az ellenzéknek akkor lehet igazán esélye bárminemű győzelemre, ha tömbösödik. Ez minden többségi választási rendszer velejáróje, könnyen tetten érhető a brit vagy az amerikai választási rendszerben is. Ennek okán létrejött a Közösen Orosháza Városáért Lokálpatrióta Mozgalom, amely egyesületi formában működik. 2018. november 19-én került bejegyzésre, az elnök Lénárt Zoltán, aki az előző testületben volt a Jobbik képviselője. 

Az egyesület célja:

Keressük a kapcsolatot városunk lakóival, a gazdasági és civil szféra szereplőivel, valamennyi érdekképviselettel, egyesülettel, ez által bevonva őket a problémák megvitatásába és megoldásába, így bizonyítva, hogy számunkra mindez nem pártkérdés, hanem lokálpatrióta és nemzeti ügy. Bizonyítva, hogy méltóak vagyunk a hozzánk fordulók bizalmára, felvállalva az általuk képviselt álláspontok és megoldási módok megjelenítését városunk döntéshozói előtt. Célunk, hogy tudásunk és lelkiismeretünk legjobbja szerint fokozott odafigyelés mellett tevékenykedjünk, így az együttműködés és a hatékony érdekképviselet és valós problémamegoldás céljából a bizalmukkal hozzánk fordulókat képviselni fogjuk, társadalmi és politikai hovatartozástól függetlenül.

Ez a cél szép és nemes, de ezzel inkább érdemes majd a harmadik pontban foglalkozni. A második pontban inkább a KOV-ban ülő képviselők összefogását néznénk meg.

Mielőtt ezt megtennénk, meg kell emlékezni, hogy formailag nem lehet teljeskörű ellenzéki összefogásról beszélni, hiszen van még egy régi motoros, ellenzéki képviselő, Fetser János, aki végül nem vett részt ebben a történetben a 2019-es választások előtt. Emlékszünk sokan biztosan, hogy ment a Facebook-on, sajtónyilatkozatokban az oda-vissza ütögetés, aminek a végeredményét mind ismerjük. Hogy ez az egész miért történhetett meg, már nem számít (sok pletyka van, amire nem ülnénk fel feltétlenül), bízunk benne, hogy 2022-ben már az ellenzéki pártok erősebben fogják majd a pórázt mindenhol az országban.

Tehát megalakult a KOV, négy képviselő került be közülük a testületbe. Eleinte jól látható volt, hogy dr. Szabó Ervin az, aki ténylegesen vezeti ezt a formációt, legtöbbször az ő hangját hallhattuk a testületiken. Bár javarészt inkább politizálást láthattunk, érdemi javaslatok nem érkeztek, ahogyan azt a már említett Demokratikus(?) testület bejegyzésben is bemutattuk. Nincs ezzel baj, valakinek politizálnia is kell, különben nem lenne szórakoztató eleme a testületi ülésnek hívott show-nak.

Aztán egy pont után egy ideje a képviselő, az ellenzék "közös" polgármester-jelöltje elhallgatott, már egy jódeje némán vagy egyáltalán nem vesz részt a testületi üléseken. Az is tetten érhető, hogy dr. Szabó Ervin egy ideje pénzügyi bizottsági ülésekre sem jár el. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint az eddigi nyolc bizottsági ülésből négyen nem volt jelen:

2020. október 12-én
2020. szeptember 22-én
2020. augusztus 26-án
2020. július 8-án

Lényegében teljesen jól látható, hogy egy ideje már nem vesz részt az aktív politizálásban a képviselő. És sajnos nincs ezzel egyedül az egykori országgyűlési képviselő- és polgármesterjelölt.

Papp Róbert 2019-ben került be ismét a képviselőtestületbe (2006-2010 között már képviselő volt MSZP-színekben). Az egykori MSZP-, majd DK-tag meglátásunk szerint sokak által ismert a városban. Papp Szabóhoz hasonlóan listáról jutott be a testületbe, tehát egyéni körzetet nem nyertek. Papp a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának a tagja. Sajnos a képviselő szintén hasonló teljesítmény nyújt a bizottsági ülések tekintetében, ő hét ülésből nem jelent meg négyen:

2020. január 29-én
2020. július 7-én
2020. augusztus 26-án
2020. szeptember 22-én

Emellett, aki követi a testületi üléseket - bár a nyilvánosság korlátozása miatt ez elég nehéz -, megfigyelhette, hogy nem Papp Róbert az, aki bőszen megnyilatkozna felszólalásokkal vagy módosítókkal. 

Pedig a megválasztása után vele készített interjúban azt mondta, hogy:

A környezetvédelemtől kezdve egészen az egészségügyig, a különböző területeket érintő változásokra szeretnénk megoldást találni. Ezeket megpróbáljuk elvinni a testület irányába, amennyiben erre befogadóképesek lesznek. A munkának mennie kell. Aktív, kifelé történő politizálást kell végezni.

Hol vannak ezek a benyújtott javaslatok? Hol van a munka? Hol van az aktív politizálás?

Szeretnénk jelezni mindkét érintettnek, hogy az aktív politizálás nem az, hogy teleszórjuk a Facebook-ot fotókkal és videókkal, hanem az, hogyha előterjesztéseket készítünk, kritikai attitűddel kezeljük a kormánypárti előterjesztéseket, és folyamatosan beszámolunk az elvégzett tevékenységről. Ez utóbbi kifejezetten fájó pont nekünk, hiszen egyik képviselő sem vette a fáradtságot, hogy válaszoljon a korábban feltett kérdéseinkre.

Ehhez a körhöz már csak részben tartozik hozzá Bodóczy András, aki mostanság egyre aktívabb lett, ezt üdvözöljük. De az ő esetében is sajnáljuk, hogy nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Mindhármójuknak természetesen továbbra is megvan a lehetősége, hogy válaszoljon, örömmel osztjuk meg a Közönséggel.

És a sorban már csak két képviselő maradt, akik jól láthatóan inkább dolgoznak, mint nem. Ők Sebők Éva és Raffai János, akikről véleményünk szerint példát lehetne venni, ami a testületi munkát illeti.

Na de elméletben ugye ez az öt fő szorosan együtt dolgozNA az eredeti elképzelések szerint. Ehhez képest mit látunk a mindennapokban? A KOV Facebook-oldalán szigorúan a három, eddig kevésbé aktív képviselőről láthattunk bejegyzéseket, Sebők és Raffai munkássága gyakorlatilag nem látható ezen az oldalon, holott elvileg szövetségben vannak. A legutóbbi ilyen példa az október 23-i megemlékezés volt, amely kapcsán csak Szabó Ervinről és Papp Róbertről láthattunk fotókat.

Még egy adalék. Emlékszünk a legutóbbi nemzeti konzultációra, ahol Hadházy Ákos és Szél Bernadett arra szólított fel, hogy aki nem ért egyet ezzel a jelenséggel, adják le náluk az íveket. Ebben országosan besegítettek az ellenzéki pártok, viszont Orosházán azt láthattuk, hogy ismét versengés van a pártok között. Külön gyűjtött a DK és Szabó Ervin, és külön gyűjtött a Momentum. Külön kiemelendő a hozzáállás Szabótól, hogy a Facebook-oldalán azt írta, hogy:

Az összefogás jegyében, Hadházy Ákossal együttműködve, az elmúlt hetekben, segítettem az összellenzéki konzultációs ívek összegyűjtésében.

Ő segített egyedül? Ebben a bejegyzésben látszik, mennyire nincs együttműködés és a látszatra sem adunk olykor. Nyilvánvaló, hogy csapatmunka volt, még akkor is, ha csak a DK és a Jobbik gyűjtött közös pulttal (és csak akkor, amikor Hadházy Ákos megjelent a városban). De ez a kinyilatkozás szól inkább az önfényezésről, mintsem az összefogásról.

Mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Ha valaki tudja, jeleljen, hogy leírhassuk, mert felettébb fura.

Emellett néhányszor az is előfordult, hogy a frakció nem szavazott egységesen. Ami a szabad mandátum intézményét tekintve rendben van, de semmiképpen sem azt mutatja, hogy itt egység vagy összefogás lenne.

Lényegében a konklúziónk a fentiek alapján az, hogy ez az összefogás lényegében haldoklik és szinte már csak nevében létezik, ugyanis:

  1. a munka láthatóan nem közös, hiszen az energiabefektetés nincs egyensúlyban, egyértelműen látszik, hogy kik dolgoznak többet, ez lényegében kettő fő, ami a jövőben háromra bővülhet, ha Bodóczy marad azon az úton, amin elindult, tehát felszólal, és módosítókat nyújt be
  2. a nyilvánosság tekintetében nincs egyensúly, hiszen ugyan végső soron eltérő pártok képviselői (plusz függetlenek) ülnek a frakcióban, de lényegében a DK és a Jobbik az, ami jobban előtérbe kerül a KOV felületein

A kérdés az, hogy mi lehet ebből a kiút, ha kell egyáltalán. Ez a jövő zenéje. De nagyon sürgősen megoldást kell találni, hiszen 2022 nagyon közel van, és a jelöltállításra egy ponton túl fel kell készülni, hiszen ha ismét az lesz, hogy nem egy az egy ellen indul, akkor ismét a Fidesz adhatja majd a választókerület képviselőjét.

Holnap a befejező harmadik részben pedig a politikai "elit" és a választópolgárok alkotta összefogást fogjuk nagyító alá venni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3116286278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása