Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Gondolatok az összefogásról Orosházán - 1. rész

2020. november 15. - oroshazisztori

Nincs is kellemesebb ezen a vasárnapi szürke napon, minthogy elmélkedjünk egy kicsit. Az elmélkedés bár aktuális, nem hirtelen ötlettől vezérelt dolog, de legalább régóta fennálló, hiszen a téma folyamatosan aktuális ilyen-olyan okokból.

A választott téma nem más, mint az összefogás. Ez a szó az elmúlt években nagyon elhasználódott, de érdemes azért a jelentését helyén kezelni. Nem is a jelentést hoznánk ide, hanem inkább a szinonímákat - együttműködés, kooperáció, összmunka. Ezek találó szinonímák minden helyzetre.

De nem akarjuk megtagadni magunkat, természetesen a politikai értelemben vett összefogásról lesz most itt szó. Hogyan is értelmezhető az orosházi politikában az összefogás? A figyelmes választó kapásból három választ is tud adni:

  1. a Dávid Zoltán-féle összefogás a 2019-es választások utáni alakuló testületi ülésen
  2. a Közösen Orosháza Városáért néven, a 2019-es választásokra alapított egyesület és később pedig frakció szimbolizálta ellenzéki összefogás
  3. a politikai "elit" és a választópolgárok alkotta összefogás

Ezeket szeretnénk most az alábbi sorokban elemezni, melynek vége akár már most is nyilvánvaló lehet, de egy "dolgozatban" soha nem az elején hozunk konklúziót, hanem a végén. Az elején csak hipotázist állítunk fel, amelyek az alábbiak a fenti sorrend alapján:

  1. Nem létezik
  2. Nagyon mérsékelten, látszólag még létezik
  3. Nagyon mérsékelten létezik

Kezdjünk hát neki az első résszel. A következő két epizódot hétfőn és kedden láthatja a Közönség.

Rengeteg feladatuk lesz a következő időszakban, számos kihívás előtt állnak, melyeket csak akkor tudnak megoldani, ha közösen gondolkodnak, közösen munkálkodnak, mindig és mindenkor Orosháza javát szem előtt tartva.

- mondta Dávid Zoltán az alakuló ülésen. Erről már készült egy értekezés korábban (Demokratikus(?) testület), amelyben már levezettük, hogy mennyire hamis gondolat volt ez a polgármester részéről. Lényegében az ellenzéki előterjesztéseket vagy nem veszik napirendre vagy egyértelműen leszavazza a 8 fideszes képviselő.

Talán egy kivétel volt 2020. október 22-én, amikor az első napirendi pontban (Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata) az ellenzék, pontosabban Bodóczi András és Raffai János nyújtott be módosítót. Bodóczi módosítójának lényege, hogy a munkacsoport munkájához kapcsolódóan szeretné, ha az ellenzéki képviselők is meghívást kapjanak, így segítve a munkát észrevételeikkel. Raffai módosítójának lényege pedig, hogy a programalkotó munkacsoport külön, egyszeri javadalmazásban részesüljön. Ezeket a testület egyhangúlag jóvá is hagyta.

(Megjegyezzük, hogy Sebők Éva módosítóját, miszerint 3 hónap múlva térjenek vissza újra az anyagra, tekintettel arra, hogy masszív az előterjesztés, és nagyon kevés idő állt rendelkezésre az áttekintésre, elutasították)

Gyakorlatilag ezek voltak az első olyan gesztusok a kormánypártiak részéről, amelyre a ciklusban eddig nem volt igazán példa. Joggal járt az ellenzék részéről a taps, hiába nem tetszett ez a polgármesternek.

Emellett érdemes még megemlékezni a 2019. november 4-i ülésről is, ahol a város társadalmi alpolgármestere, M. Béla, aki egyben a Fidesz helyi elnöke is, volt olyan jó, és kijelentette azt, hogy neki célja az, hogy eltakarítsa az ellenzék - akkori - vezetőjét, Szabó Ervin a közéletből. Ne felejtsük el, hogy ez az alakuló ülésen történt. Azon az alakuló ülésen, amelynek az elején a polgármester az összefogást tűzte ki célul.

Szóval kicsivel több, mint egy év után a Dávid Zoltán-féle összefogásnak a testületben lényegében nincs nyoma. Erőből történő politizálás folyik, könnyen belátható, hogy ezen a téren nincs semmiféle összefogás. Ahogyan főnöke, O. VIktor (57) mondta anno:

Hát mi azért figyelni fogunk a továbbiakban arra is, amit mondanak, és arra is, amit tesznek.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9816286078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása