Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Gondolatok az osztogatásról

2020. december 27. - oroshazisztori

Bizonyára néhányaknál nagyon ki fogja verni az alábbi írás a biztosítékot, de ezt vállalva, igenis véleményt nyilvánítva, kvázi vitaindítónak szánjuk a lenti gondolatokat. Ki-ki gondolkodjon el belátása szerint. 

Amiről szólni akarunk, az nem más, mint az év végi adományosztogatás úgy általában, mint a koronavírus-járvány közepette, továbbá etikai és politikai oldalról elemezve.

Ezen bejegyzés alapgondolatát nem szolgáltatta más, mint Szabó "nemféleksenkitől" Ervin, aki az utóbbi napokban-hetekben újra megjelent a nagy nyilvánosság előtt, miután elemeztük az ellenzéki önkormányzat képviselők politikai aktivitását (itt és itt). Ezen bejegyzések során azt állapítottuk meg, hogy az ellenzék helyi vezetőjének aposztrofált Szabó Ervin, illetve Papp Róbert tevékenysége nem igazán látható vagy nincs. Ezután nem sokkal Szabó képviselő egy videóval jelentkezett, amiben igyekezett utánajárni Simonka György korrupciógyanús üzérkedéseinek a térségben. Ez egy nagyon hasznos és jó tevékenység, azonban sok újdonságot az tájékozódásra igényes embereknek sokat nem nyújtott. Ebből mi azt állapítottuk meg, hogy a kommunikáció szintjén a képviselő is igyekszik olykor egybites információkat átadni, amelyek könnyen érthetőek, azonban mélyebb összefüggésekre nem feltétlen világít rá.  Ez valahol szomorú, valahol viszont politikai realitás. Objektíve szemlélve be kell látni, hogy vannak olyan választói rétegek, ahol ez működik. Nem kell sokat agyalni a megfejtésen - a Fidesz már 10 éve ezt a kommunikációt alkalmazza sikeresen.

Mindazonáltal a fent említett témában készült kerek három videó után több, más tartalmú videó érkezett a képviselő Facebook-oldalára, amelyek lényege az, hogy mennyire törődik a szegényekkel, a szociális válságban lévőkkel. Ennek keretében láthattunk videót, amelyben szegény sorban lévőknek osztott:

  • tüzelőt,
  • Mikulás-csomagot,
  • 3 kg csirkét,
  • 3 kg marhahúst,
  • karácsonyi ajándékokat,
  • illetve kutyáknak húst.

Szeretnénk nagyon hangsúlyozni, hogy e sorok írója NEM LÁT kivetnivalót abban, hogy tehetősebbek szolidaritást vállalva segédkeznek a szegényebb rétegek megsegítésében. E sorok írója maga is minden évben adományoz valamilyen formában azoknak, akik rászorulnak az ünnepekkor, illetve az SZJA 1%-a is igen megfelelő helyre szokott kerülni.

A probléma sokkal inkább abban van, ahogyan ez az egész folyamat történik. Tudomásunk szerint szóbeli közmegállapodás van a képviselőtestületben a tekintetben, hogy a képviselők nem élnek vissza rászorulók helyzetével, nem fotózkodnak, videózgatnak kampány céljából. Láthatóan ez a megállapodás nem vonatkozik mindenkire a fentiek alapján.

És van itt egy nagyon fontos dolog, amibe egynéhány olvasó azonnal belekötne, ez pedig a KAMPÁNY. Igen, való igaz, nincsen kampányidőszak, de nehéz nem annak tekinteni, ha éppen pont az ünnepekkor történik ez a parolázgatás a képviselő részéről. Emellett, ha megnézzük, hogy milyen bejegyzések születtek még a képviselő oldalán, könnyen belátható, hogy itt igenis egyfajta kampányról van szó. Hiszen akkor mégis miért pakolunk fel fotókat vagy videókat a Parlamentből? Csak nem azt akarjuk bizonygatni, hogy igenis odavaló a képviselő, és hogy készül a választásokra? Mindez persze csak elmélet, és igen, vélemény. De hát a politika szerves része a kommunikáció, és lényegében mindig a hatalomról szól. Tehát:

  1. Én a Parlamentbe készülök.
  2. Segítek a szegényeken.
  3. Szavazz rám, ha eljön az idő!

És hogy lényegében mik a kampányelemek? Fotók és videók készítése néhány szegény sorsú emberrel, családdal, mi több, gyerekekkel.

És hogy mi ezzel a probléma?

1) Néhány termék osztogatása szociális koncepció helyett

A Jobbik elnöke, Jakab Péter, aki lényegében pártpolitikai szempontból Szabó főnöke, többször kikelt a Parlamentben az ellen, hogy a Fidesz a kampányban Erzsébet-utalványt vagy éppen krumplit osztogat a választások előtt. Legutóbbi ilyen felszólalása 4,4 millió Ft-jába került a pártelnöknek. És akkor jön a kérdés - hogy az ördögbe lehet az, hogy az a Szabó, aki láthatóan nagy Jakab-támogató a pártban, lényegében ugyanezt teszi ? Ez a fajta szavazatszerzés egy fokkal sem jobb annál, mint amit a Fidesz megenged magának kampányidőszakokban, csak a termék más.

Az egyszeri osztogatás helyett fájóan hiányoljuk arra a kérdésre a választ, hogy Szabó miként szeretne segíteni koncepcionálisan a szociális válságban lévőknek. Lássuk be, az nem működik, hogy az ünnepekkor a térség összes, egy bizonyos jövedelemszint alatt élő családjának kioszt három kiló húst. Igazságtalan és méltánytalan lenne, hiszen hogy lövi be az egyszeri képviselő azt a szintet, ahol egy család meg tud venni 3 kiló csirke- vagy marhahúst. Joggal kérdezhetné a bizonyos jövedelemszintnél például 1 Ft-tal feljebb lévő család, hogy mi miért nem kapunk húst. Ez bőven felér egy közgazdasági tragédiával.

2) Gyerekekkel nem fotózkodunk

Ahogyan az alábbi néhány képen látszik, Szabó egy fokkal sem jobb, mint azok a Fideszes képviselők, akik a legutóbbi két kampányidőszakban gyerekekkel fotózkodtak vagy gyerekeknek adtak ajándékokat, amelyek egyértelműen beazonosíthatóak voltak, hogy kitől vagy melyik politikai közösségtől érkeztek. Emlékezzünk vissza, emiatt 2018-ban még magát a nagyhatalmú miniszterelnök O. Viktort is megbüntette a Nemzeti Választási Bizottság. Végső soron tehát felmerül a kérdés, hogy ebből a szempontból Szabó mennyivel jobb a miniszterelnöknél és a Fidesznél, amely ellen - elvileg - dolgozik a képviselő. Itt és most követeljük MINDEN képviselőtől, hogy tartózkodjon ettől a magatartástól MINDEN hivatalos és nem hivatalos kampányidőszak során. És az említett fotók, amelyeket a Facebook-on közzétett videókból vágtunk ki (katt a Galériára):

3) Járványhelyzet van!

Nem nehéz belátni, hogy olyan járványhelyzet van a koronavírus miatt, amelyet a most élők javarésze talán még életében nem tapasztalt meg. Sorra kapjuk a nyakunkba a korlátozásokat, rendkívüli jogrend van, és kötelező, továbbá erősen ajánlott magatartási szabályok. Ezek közé tartozik a maszkviselés és a távolságtartás, amelynek lényege, hogy a maszkot úgy kell hordani, hogy az a szájat és orrot teljesen eltakarja - hiszen ez egy légutakon terjedő vírus -, másrészt az, hogy legalább 1,5 méterre tartsák a távolságot azok, akik legalább nem egy háztartásban élnek. A képviselő ezen szabályoknak szintén nem tudott megfelelni. Ezekre a lenti galériában szintén találni néhány fotót, amelyeket ugyanúgy a feltöltött videókból vágtunk ki:

Miközben Fideszes politikusok rendre megsértik a fenti szabályokat, az ellenzék pedig erre felhívja a figyelmet, Szabó képviselő szintén úgy viselkedik, ahogyan a járványhelyzetben legalábbis nem illene. Persze, lehetséges az, hogy a képviselő a csomagosztás előtt leteszteltette magát negatív eredménnyel, de talán illene erre a tényre felhívni a figyelmet. Ennek hiányában viszont csak azt mutatja meg, hogy én is egy vagyok azok közül, akire nem vagy kevésbé vonatkoznak a szabályok. Igazán példamutató egy politikustól, képviselőtől...

Összességében a fentiek alapján megállapítható, hogy a képviselő ezen akciók (kampány) alatt egyáltalán nem mutatott jó példát a választóknak, nem tartott be alapvető etikai követelményeket, és nincs koncepciója a szegénység felszámolására általában. A cél mindössze az, amit már korábban is bemutattunk: a nép egyszerű gyermekeként a szociális válság által nyomorba került emberek hátán felmászva további szavazatok szerzése a hamarosan közeledő előválasztásra.

Egyáltalán nem lennénk meglepve, ha a következő hónapokban már az előválasztási kampány startja előtt, majd pedig magában a kampányban számos hasonló, egyben ízléstelen tartalmat kapnának a képviselő Facebook-oldalát követő választópolgárok.

Sajnálattal közöljük, de szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy vannak választópolgárok, akiknek nem veszi be a gyomra azt, hogy hülyének nézik, és látszatmegoldásokat mutatnak csak be. És ezen magatartás ellen ezen sorok írói (és mások is) küzdeni fognak. A választópolgár nem egy eszköz a hatalom megszerzésére. A választópolgár a forrása a hatalom megszerzésének, akivel folyamatosan konzultálni kell, mely végén az összeadott vélemények sokasága szakpolitikákban fog megjelenni. Az osztogatás és a magamutogatás nem vezet semmire. Legalábbis nagyon reméljük, hogy ez a fajta populizmus nem lesz kifizetődő cselekmény.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr2516359268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása