Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Utoljára az alakuló ülésről

A jegyzőkönyv fényében

2019. november 20. - oroshazisztori

Végre valahára felkerült a város honlapjára a november 4-i alakuló ülés jegyzőkönyve, amely 32 oldalban taglalja a történteket. Eme bejegyzés stílusát tekintve igyekszik az úgynevezett Percről percre tudósítások jellemzőit használni.

Az ülés legelső része az ilyenkor szokásos módon a Helyi Választási Bizottság beszámolójával kezdődött, majd eskütételekre került sor (külön a képviselők és a polgármester), majd a polgármester elmondta programbeszédét, amely konkrétumokat sajnos egyáltalán nem tartalmazott. Néhány gondolatot a beszédről korábban már megosztottunk itt. Az ünnepélyes rész végén elkészült a közös testületi fotó is.

191104_testuleti_kk026-1024x682.jpgforrás: Oroscafé

Az eskütételek után a polgármester bejelentette a Fidesz-KDNP frakció megalakulását, amelynek vezetője Bojtor István alpolgármester. Mivel más frakció bejelentése nem történt meg, dr. Szabó Ervin átadta a polgármesternek a "Közösen Orosháza Városáért, a valódi ellenzéki képviselőcsoport" megalapításáról szóló kérelmét, melynek vezetője dr. Szabó Ervin, a helyettesek pedig Sebők Éva és Papp Róbert. A csoport tagja még Bodóczi András is.

Ezután elfogadásra került a korábban kiküldött napirend 11 igen szavazattal és 3 tartózkodással.

1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Az első napirendi pontban az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) felülvizsgálatát tárgyalták a képviselők. Ennek lényege, hogy megmarad három bizottságból álló struktúra, azonban a feladatok növekednek és néhol átsukruturálásra kerülnek. A javaslat összefoglalója után dr. Szabó Ervin röviden elmondta, hogy az nem megfelelő eljárás, hogy az MSZP-n kívüli ellenzéket nem keresték meg egyeztetés céljából a bizottsági tagságokat illetően. Ezzel kapcsolatosan itt írtunk véleményt. Emellett kifogásolta Molnár Béla társadalmi alpolgármesternek való jelölését, hiszen szerinte őt senki nem választotta meg.

Németh Béla (Fidesz-KDNP) reagált az ellenzéki frakcióvezető felszólalására, szerinte "az a sok párt összefogása, akik a csapatban benne vannak, nem biztos, hogy Orosháza javát szolgálná oly mértékig, ahogy ezt gondolják." A magunk részéről nem értjük ezt a kijelentést, és annak alapjait sem, mivel hogy a mondat ponttal fejeződött be érvek nélkül.

Fetser János (MSZP) jelezte, hogy szerinte felül kell emelkedni a pártpolitikai érdekeken, racionálisan kellene megszervezni a bizottságokat, és az MSZP külsős jelöltjei jók, ezért kérte azok bizottsági tagként való megválsztását.

Szokolai-Olasz Mónika (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy az ellenzék elkezdhetne végre dolgozni, hiszen például eddig nem jártak a városi megemlékezésekre, holott kaptak meghívót. Továbbá jelezte, hogy az SZMSZ lehetőséget ad arra, hogy társadalmi alpolgármestert válasszon a testület, és ha ezt lehet, akkor "miért ne tehetnék meg". Például azért, hogy ne pazaroljunk a város költségvetéséből pénzeket, erről szólna a racionális, hatékony városvezetés. Ha van egy Szabályzat, amiben vannak a racionalitásnak ellent mondó pontok, az nem azt jelenti, hogy éljünk is vele, hanem azt, hogy ott valami módosításra szorul.

Sebők Éva (Közösen Orosháza Városáért - a továbbiakban KOV) szerint az SZMSZ hosszú ideje nagyon rossz állapotban van, módosítókat is benyújtana akár, de úgy látja, hogy erre a testületi többség egyáltalán nem kíváncsi, de nyitott bármilyen egyeztetésre. Itt megjegyezte egyúttal, hogy Németh Béla felszólalását unalmasnak tartotta. 

Bodóczi András (KOV) szerint a Fidesz kész tények elé állította a testületet, kihagyva mindenféle egyeztetésből az ellenzéket az SZMSZ és a bizottsági tagságokat illetően. Szerinte nagyon furcsa az, hogy egy a saját körzetében harmadikként végzett, de listán bekerült képviselővel egyeztetnek a bizottsági tagságokról, míg a körzetüket nyertesként képviselő ellenzékiekkel nem tárgyaltak. Szerinte a Fidesz csak az erőt használja döntéseinek átvitelére. Mindezek ellenére természetesen hajlandó segíteni a város polgárainak érdekében, ha erre igény mutatkozik.

Dr. Szabó Ervin csatlakozott az előző ellenzéki hozzászólásokhoz, amire Fetser János reagált azzal, hogy ő írásban megküldte a javaslatait, amelyet az KOV is megtehetett volna. Szerinte be kell fejezni a politikai csatározásokat.

Fejes Róbertné (Fidesz-KDNP) kérdőre vonta dr. Szabó Ervint, hogy miért nem kereste meg jelöltjeikkel a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét vagy a helyi Fidesz elenökét. Sebők Évának üzente, hogy sajnálja, ha unalmasnak tartja a képviselőséget. dr. Szabó Ervin reakciójában jelezte, hogy a frakcióvezető nevét ma hozták nyilvánosságra, így őt aligha kereshette fel, ez a cinizmus ékes példája szerinte. Sebők Éva válaszában jelezte, hogy nem a képviselőséget tartotta unalmasnak, hanem Németh Béla hozzászólását. Ekkor a polgármester megkérte Sebők Évát, hogy tartózkodjon a személyeskedéstől, amire reakcióként az SZMSZ egyes részeire utalt, amely szerinte megadja a személyeskedés menetét.

Ezek után a testület 9 igen és 5 nem szavazattal elfogadta az új SZMSZ-t. 

2.1. A POLGÁRMESTER FIZETÉSE

Ez a napirendi pont talán mind közül a leggyorsabb, hiszen a polgármesterek fizetése törvényben rögzített, így annak mértéke jelen esetben 698 ezer Ft és 104.700 Ft költségtérítés jár mellé. Ezt a testület 10 igen és 4 nem szavazattal elfogadta.

2.2 AZ ALPOLGÁRMESTEREK MEGVÁLASZTÁSA, FIZETÉSÜK MEGHATÁROZÁSA

Ez a napirendi pont több részletben szerepel a jegyzőkönyvben, ugyanis a megválasztás előtt egy ad-hoc bizottság tagjainak megválasztására került sor, melyre a polgármester Antal Lászlót (Fidesz-KDNP), Németh Bélát, és Fetser Jánost kérte fel. Utóbbi a felkérést elutasította, ezek után Dávid Zoltán a többi ellenzéki képviselőt is felkérte, akik rendre elutasították a felkérést, végül Kovács Péter (Fidesz-KDNP) elfogadta a jelölést. A bizottság 10 igen, 2 nem, és 2 tartózkodás mellett megalakult.

Ezután megtörtént az alpolgármesteri jelölés - Bojtor István, Fejes Róbertné főállású, Molnár Béla pedig társadalmi megbízatású alpolgármester-jelöltté vált.

Dr. Szabó Ervin hosszasan vázolta, hogy egyedül Bojtor István személyét tudná támogatni, Fejes Róbertnét és Molnár Bélát viszont nem. Utóbbit hangsúlyosan összekötötte Simonka Györggyel, akire az ügyészség 8,5 év letöltendő börtönt kért. Szerinte Molnár Béla szakmailag színvonaltalan, dilettáns, erkölcsileg és morálisan megkérdőjelezhető. Feltette a kérdést, hogy miért javasolta Dávid Zoltán a kérdéses jelölteket, és egyáltalán miért van szükség társadalmi alpolgármesterre, ha hónapokkal ezelőtt Elekes Lajost leváltotta, mondván, hogy nincs szükség már rá. Szerinte hiába nagy a grémium, attól még a város nem fejlődött, és nem látja, hogy min változtatna az új személyek beemelése.

Dávid Zoltán válaszában jelezte, hogy szerinte dr. Szabó Ervin túljátsza magát. Sérelmezte, hogy megválasztott képviselőként miért nevez egy orosházi polgárt dilettánsnak, ő szeretne távol maradni ettől a viselkedéstől, mert szerinte ez méltatlan a testülethez és a képviselőséghez is, egyúttal az állítások valótlanok. Szerinte a jelöltek valóban orosháziak, szeretnének tenni, dolgozni a városért. Egyben jelzi, hogy ezzel szemben szerinte két nem orosházi jelölt is volt a választásokon.

Fetser János hozzászólásában jelezte, hogy a feladatellátás szűkül (pl. oktatás, egészségügy), ennek fényében valóban szükség van-e erre a vezetői struktúrára. Nehezményezte, hogy a napirendi ponthoz nem csatolták az egyes alpolgármesterek feladatainak felsorolását. 

Dr. Szabó Ervin jelezte, hogy a feltett kérdései közül egyre sem kapott választ, egyúttal gratulált Fetser Jánosnak, hogy védelmébe vette a Fideszt. Sebők Éva ezután egyértelműen megfogalmazta a kérdést:

Mitől alkalmasak ezek az emberek, és miért szükséges, hogy Orosházán ők így dolgozzanak?

Dávid Zoltán velős, tömör, egyértelmű választ adott:

Úgy ítéltem meg, hogy ezek az emberek alkalmasak.

Fetser János ezután jelzi dr. Szabó Ervinnek, hogy ő szakmailag próbált érvelni, felesleges MSZP-Fidesz koalícióról beszélni, és jó lenne, ha hasonlóan tenne a képviselő is személyeskedés helyett.

Bodóczi András reagált Dávid Zoltán mondataira a nem orosházi jelöltekről személyes érintettség miatt. Büszke kolozsvári származására, három éve él a városban, a szíve orosházi, ezt mutatja az is, hogy beszavazták a testületbe. 

Ezután elkezdődött a szavazás az alpolgármesterekről, ennek eredménye:

  • Bojtor István - 14 igen szavazat
  • Fejes Róbertné - 9 igen, 2 nem, és 3 érvénytelen szavazat
  • Molnár Béla - 9 igen, 2 nem, és 3 érvénytelen szavazat

Az alpolgármesterek ezután letették esküjket, majd az alpolgármesteri illetmények megállapítása következett. 

Dr. Szabó Ervin továbbra is érdeklődik, hogy miért gondolták alkalmasnak az alpolgármestereket a feladataik ellátására, illetve, hogy az egyes alpolgármesterek között miként fognak megoszlani a feladatok. Molnár Bélának címezve érdeklődik, hogy Elekes Lajoshoz hasonlóan felajánlja-e a fizetését jótékony célokra.

Dávid Zoltán jelzi, hogy a munkaköri leírásokat később kapják meg az alpolgármesterek, ezután átadja a szót Molnár Bélának. Az újdonsült társadalmi alpolgármester zokon veszi, hogy érdeklődnek a fizetése elköltésének mikéntjéről - ő sem kérdez meg másokat, mások se tegyék ezt vele, hiszen

Arra költöm, amit jónak látok.

Ettől függetlenül továbbra is támogatni szeretné a sportszervezeteket, civil szervezeteket. Szerinte az egyik feladata az, hogy távol tartsa a döntésektől az olyan embereket, mint pl. dr. Szabó Ervin. Kiemeli például az Oroscafét, a fürdő geotermikus fűtését, a máltai játszóteret, amelyek szerinte a "dilettantizmusának" köszönhető. Érdemei között emeli ki korábbi főigazgatói munkáját az Országos Vízügyi Főigazgatóságon, 2013-as miniszteri kitüntetését és magyar arany kitüntetését, és hogy sokadik alkalommal egyhangúlag megválasztott elnöke a helyi Fidesznek. Megjegyzi, hogy ő maga soha nem indult el választáson ellenben dr. Szabó Ervinnel, aki Simonka Györgytől és Dávid Zoltántól is kikapott, és szerinte ez a helyzet a jövőben sem fog soha megváltozni. A Fidesz-KDNP által igényelt ünnepélyes, politikamentes, személyeskedéseken felülemelkedő testületi ülésen ez is elhangzott az alpolgármestertől:

Azért ültem be a testületbe, hogy lehúzzam a leplet dr. Szabó Ervinről. Volt egy szembe szomszédja Gádoroson, Ajtai Zsolt, el fogom mondani mindenkinek, fel is fogom ajánlani, megszereztem a teljes dokumentációt, meg fogom mutatni mindenkinek, hogy valójában gyanúsított volt és nem méltó a tisztségre, amit kapott a választók akaratából.

Dr. Szabó Ervin viszontválaszában gratulált Molnár Béla székfoglaló beszédéhez, szerinte teljesen felesleges azért egy társadalmi alpolgármester, hogy valakit távol tartson a közélettől. Szerinte szerencsés helyzet, hogy nem mérettette meg még magát az alpolgármester, hiszen szerinte garantált bukás lenne a vége. Megkérte, hogy az említett feladatért ne vegyen fel havi több mint 400 ezer Ft-ot. 

Molnár Béla megkérdezte dr. Szabó Ervint, hogy meg tudja-e mondani, milyen beruházási folyamatai vannak a városnak, amelyre a képviselő mikrofon nélkül szólt közbe. Ezután ismét személyeskedésbe fordult a beszélgetés, Dávid Zoltán jelezte, hogy kár erőltetni ezt a kérdést, mert szerinte úgysem tud válaszolni rá a képviselő. 

Dr. Szabó Ervin jelezte, hogy egy percben nincs lehetősége megválaszolni a kérdést, de szívesen megteszi bármikor, és szerinte az orosháziak nem tudják, hogy bármi történt is volna a városban, mert nem történt semmi. Ezután jelezte, hogy kikéri a szószerinti jegyzőkönyvet, várja, hogy bebizonyítsa a gádorosi csicskáztatásban való részvételt.

Fejes Rórbertné nem hiszi, hogy bármit is mondania kellene, mert úgyis csak kiforgatják a szavait. Ő nem Szabó Ervinnek, hanem a választóknak szeretne megfelelni, ennek szellemében fogja végezni a következő öt évben a munkáját. Bojtor István megköszönte a felkérést és alpolgármesteri megválasztását.

Sebők Éva még egyszer megkérdezte, hogy biztosan jól értette-e, hogy Molnár Béla azt mondta, hogy a város erőforrásait szeretné használni arra, hogy ellenzéki képviselőket támadjon, melyre Dávid Zoltán polgármester annyival reagált, hogy ne forgassák ki egymás szavait, és megvonta a szót, mert szerinte méltatlan volt a hozzászólás.

A napirendi pont végén megszavazták az apolgármesteri illetményeket, ezek alapján:

  • Bojtor István illetménye 674 ezer Ft, költségtérítése 94.230 Ft (10 igen, 3 nem, 1 tartózkodás)
  • Fejes Róbertné illetménye 628.200 Ft, költségtérítése 94.230 Ft (9 igen, 4 nem, 1 tartózkodás)
  • Molnár Béla illetménye 314.100 Ft, költségtérítése 47.115 Ft (9 igen, 4 nem, 1 tartózkodás)

 

2.3. BIZOTTSÁGI TAGOK MEGVÁLASZTÁSA

A napirendi ponthoz dr. Szabó Ervin szólt hozzá elsőnek, melyben újfent kifogásolja a Fidesz-KDNP javaslatát, miszerint a bizottsági tagságok elosztása nem tükrözi a választási eredményeket, nem érti, hogy beszélhetnek a kormánypártok egyáltalán partnerségről ilyen javaslat tükrében. Felajánlja, hogy a Fidesz megmutassa, valóban partnere tud lenni mindenkinek, így négy jelöltet javasol külsős bizottsági tagnak, amelyre a Fidesz a jegyzőkönyv szerint nem reagál érdemben. A külsős bizottsági jelöltekről egyenként szavaz a testület.

A szavazások után ismét dr. Szabó Ervin kért szót, szerinte a Fidesz most jutalmazta meg az MSZP-t, amihez gratulált. Szerinte a Fidesz-KDNP semmibe veszi az ellenzéki választók véleményét, ez nem nevezhető semmilyen szinten sem partnerségnek, így a továbbiakban nem kívánnak asszisztálni a testületi üléshez. Végül a KOV frakció tagjai kivonultak az ülésteremből.

Fetser János hozzászólásában kérte, hogy fejezzék be a cirkuszt, szerinte nem szabad megkérdőjelezni mások elhivatottságát, szakami hozzáértését.

Végül a megfogyatkozott testület megszavazta az új bizottsági elnököket, helyetteseket, és a tagokat, az eredményt a város honlapján lehet megtalálni. Az új bizottsági tagok letették esküjüket.

Fetser János a szavazások végén néhány gondolatot osztott meg arról, hogy szerinte a következő öt évben jobb lenne, ha háttérbe szorulnának az egyéni és pártérdekek, hiszen a város lobbiereje csökkent, az egészségügy hihetetlen rossz helyzetben van, és jelentős problémák vannak az oktatás, illetve a turizmus területén. Szerinte az ész érveknek kell döntenie, nem a politikai szempontoknak a bizottsági üléseken. Szeretné, ha a kivonult képviselők is munkához látnának, és módosító indítányaikkal, javaslataikkal a város érdekeit szolgálnák. Emellett még kívánja, hogy olyan eredményes legyen a város, mint amilyen a polgármestersége idején volt.

2.4. TANÁCSNOKOK MEGVÁLASZTÁSA

Németh Béla felkérést kapott, hogy a nemzetiségi önkormányzatokkal, a testvérvárosokkal, illetve a város külkapcsolataival tanácsnokként foglalkozzon a jövőben. Kovács Péter pedig tanácsnokként gazdaságfejlesztési feladatokkal foglalkozhat. 9 igen és 1 tartózkodás mellett a tanácsnokokat megválasztották.

3. GAZDASÁGI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA

Ezen napirendi pont keretében a polgármester felkérte Bojtor István és Kovács Pétert a város gazdasági programjának felülvizsgálatára. Kérdés, vélemény, hozzászólás nem hangzott el, így 9 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták, hogy 2020. április 10-i határidővel történjen meg a felülvizsgálat.

4. ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁSOKBA KÉPVISELŐK MEGVÁLASZTÁSA

Az előterjesztés szerint Dávid Zoltán önmagát javasolta a DAREH-be, Kovács Pétert az Ivóvízminőség-javító Társulásba, végül Fejes Róbertnét az Orosháza Város Kistérség Többcélú Társulásba. 

Fetser János hozzászólásában jelezte, hogy több helyen is van csőtörés a városban, és vízügyi szakemberekkel konzultálva arra jutott, hogy a vezetékrendszer jelentős része elavult állapotban van, így megkérte a jelenlévőket, hogy ezzel a kérdéssel mindenképp foglalkozzanak, és a karbantartásokat ütemezve hajtsák végre a jövőben. Molnár Béla felszólalásában jelezte, hogy anno a pályázatoknál erre 20% rekonstrukciót lehetett betervezni, ami szerinte kevés volt, így erre többet kell szánni. Az előterjesztéseket végül 9 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

Végül az ötödik naprendi pontban a képviselők megkapták a tájékoztatást a vagyonnyilatkozatok megtételéről, az összeférhetetlenségi, méltatlansági, és köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvételi kötelezettségről. 

Végül pedig Fetser János kért még szót a városi férfi kézilabdacsapat kapcsán érdeklődött, hogy van-e érintettség a Fővárosi Törvényszéken kihirdetett ítéletben. Megkérte a polgármestert és az érintett bizottságot, hogy legyen erről egy vizsgálat, és tájékoztassák a közvéleményt arról, hogy az egyesület elnöke bármilyen módon érintett-e az ügyben. Németh Béla jelzi, hogy kettő kézilabda bírót ítéltek el, nincs orosházi érintettség, azonban Fetser János egyet nem értésének ad hangot, hiszen szerinte egy elnököt és egy bírót ítéltek el. Mindenképpen szeretné, ha pontot tenne a testület az ügy végére a nyilvánosság szemében.

Ezzel az ülés és a bejegyzés is véget ért. Úgy gondoljuk, hogy lesznek még komoly politikai csatározások, amelyekről igyekszünk majd a lehető legrészletesebben és legemészthetőbb formában beszámolni nektek.

Ha te is úgy gondolod, hogy számodra és ismerőseidnek is fontos a nyilvánosság, oszd meg a bejegyzést a Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr5815316810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása