Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Kit indít a Fidesz 2022-ben?

2021. január 10. - oroshazisztori

ELINDULT AZ OROSHÁZI SZTORIK CSEVEGŐJE! CSATLAKOZZ ITT ÉS SZAVAZZ, HOGY SZERINTED, KIT FOG INDÍTANI 2022-BEN A FIDESZ!

Itt van 2021, közel egy évvel vagyunk a következő országgyűlési választások előtt. Igaz, hogy egyelőre lényegében mindannyiunk életét az átkozott koronavírus-járvány határozza meg, de ez idő alatt sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az élet nem állt meg teljesen, és nem is állhat meg. Közügyeink ugyanúgy vannak mind országosan, mind pedig a térségben, a városban.

2021 lényegében felkészülés lesz a 2022-es országgyűlési választásokra, így várható, hogy hamarosan elindulnak a helyezkedések mindkét oldalon. Az ellenzék az előválasztásra készül, nemrégiben a résztvevő pártok megállapodtak a közös kormányzás alapelveiben, amelyről sajtótájékoztató keretében adtak hírt egy közös dokumentum aláírásával.

De most nem az ellenzéki térfélről szeretnénk írni, pláne, hogy még nincs meg a teljes jelölt-jelölt lista, lényegében az MSZP-n kívül egy párt sem nevezte meg jelöltjét a Békés 4. számú választókerületi jelöltségéért folyó versenyhez, így tehát csak sejtéseink lehetnek erről. Mivel ez egy összetettebb feladat lenne, inkább megvárjuk, amíg fixek lesznek az állások.

Éppen ezért most a kormánypárti jelölt személyével foglalkoznánk, és alább megosztanánk a Közönséggel azt, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik esélyesek lehetnek vagy éppen pletykaszinten merült fel a nevük a Fidesz-KDNP egyéni jelölését illetően.

ALAPHELYZET

A jelenlegi országgyűlési képviselőt talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy ideje már rendre szereplője az országos sajtóhíradásoknak. Igen, Simonka Györgyről van szó, aki ellen jelenleg is folyik büntetőjogi per, amelyet az egykori Fidesz-tag, a Polt Péter vezette ügyészség indított a képviselő ellen. Tudjuk, hogy az Országgyűlés felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát, így az eljárás elkezdődhetett. ismert: a képviselő és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, emellett vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntette miatt is kérvényezték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Ebből a helyzetből indulunk ki, így érdemes ebből a nézőpontból is vizsgálni a lehetséges jelölt személyét.

Emellett fontos szempont lenne még az is, hogy az ellenzék kit indít a körzetben az előválasztások során, illetve ki nyerheti meg majd az előválasztást is. Könnyen belátható, hogy a választókerület az amerikai elnökválasztásban jól ismert "csatatér-állam" jelzővel is illethető, hiszen egyrészt az ellenzék részéről is nagy csata várható - ha másért nem, azért, mert 2018-ban és 2019-ben sem jött össze a várt tényleges összefogás. Emellett még azért is  hívhatjuk csatatér-államnak - vagy inkább csatatér-körzetnek -, mert a Fidesz esetében is kijelenthető, hogy vannak olyanok, akik a jelenlegi képviselő személyét elutasítják, és azok, akik a mai napig támogatják ezért vagy azért. Mindazonáltal az is könnyen belátható, hogy azok a Fidesz-tagok, akik ma már a képviselő ellen szólalnak fel, azok egykor a képviselő támogatói voltak, így támadhatóak is.

Tehát a Fidesz elemi érdeke, hogy olyan jelöltet állítson, akivel a legkisebb kockázatot vállalja:

  1. Legyőzheti az ellenzék bármelyik jelöltjét (erős jelölt)
  2. A legkisebb támadási felülete lehet a Simonka-ügy kapcsán (hiteles jelölt)

Az egyes tippeket ezen szempontok alapján érdemes vizsgálnunk.

SIMONKA GYÖRGY

Az első és legkézenfekvőbb jelölt a jelenleg is mandátummal rendelkező Simonka. Egyáltalán nem zárjuk ki, hogy a képviselő újrázhat 2022-ben, hiszen a Fidesz láthatóan nem határolódott el Simonkától úgy, ahogyan azt vártuk volna. Emlékezetes, hogy a Pesti Srácoknak adott interjúban azt mondta, hogy a Főnök, Orbán VIktor még 2020 februárjában annyit kérdezett tőle, hogy hogyan bírja. A válasz az volt, hogy egyre jobban. Emellett még márciusban közös fotó is készült, amikor a miniszterelnök egyeztetett a választókerületi elnökökkel:

A képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek és belső tér
forrás: Simonka György Facebook-oldala

Tehát akár elképzelhető, hogy a képviselő továbbra is élvezi a miniszter-/pártelnök bizalmát, és ez nem változik a választásokig. Kivéve persze abban az esetben, ha valamilyen furcsa oknál fogva a képviselőt elítélnék. De ahogyan halad az ügy, erre nem fogadnánk nagy összegben.

Érdemes vizsgálni a képviselő személyét abból a szempontból is, hogy mennyire lehet erős és hiteles jelölt azután, hogy egy nagyon nehezen letéphető bélyeget hordoz a homlokán. Úgy gondoljuk, hogy erős jelölt, hiszen a hatalma minden valószínűség szerint óriási a térségben, ezáltal a mozgósítási lehetőségek is szinte végtelenek, elég ha csak a térségi médiakoncentrációra gondolunk (például BEOL vagy Oroscafé). A hitelesség más kérdés, ezen bőven lehet fogást találni pontosan az említett bélyeg okán.

Összességében inkább arra fogadnánk, hogy a következő Fidesz-jelölt a térségben már nem Simonka György lesz. Ehelyett, ha nem ítélnék el, és újra a Fidesz szerez győzelmet a választásokon a "nem hagyunk senkit az út szélén"-elvet követve valamilyen más pozíciót kapna.

ZALAI MIHÁLY

Zalai jelenleg a Békés Megyei Önkormányzat elnöke 2014 óta, egyben az orosházi Fidesz alelnöke. A megyei Közgyűlés elnöksége előtt kis ideig lényegében Orosháza polgármestere volt, miután Dancsó József, 2010-ben megválasztott polgármester, egyben országgyűlési képviselő lemondott városvezetői mandátumáról, miután kinevezték a Magyar Államkincstár élére. Ekkor Zalai alpolgármesterként vette át a stafétát Dancsótól. 2010 előtt pedig jellemzően aktivistaként mozgolódott jellemzően a Fidelitas és a Fidesz színeiben mindaddig, amíg nem érte el a tagsági korhatárt. A Fidelitas helyi építéséhez a 90-es évek végén kezdett neki többedmagával.

Az utolsó linkelt cikkben már kapásból feltűnhet egy érdekes fotó:

2014-ben, amikor már Simonka György volt a körzet egyéni országgyűlési képviselője, a választások utáni Békés Megyei Választmány ülésén tették meg Zalait a megyei lista vezetőjévé (így a megyei közgyűlés vezetőjének várományosává). Ilyen formában azonnal fellép a hitelesség kérdése, hiszen lényegében legalább 2014 óta megvan a kapcsolat Simonkával, és számos olyan fórum, illetve vélemény van, amely szerint Zalai lényegében Simonka embere (volt). Hogy miért lehetséges, hogy már csak volt? Nem tudjuk pontosan, de jól mutatja az a legutóbbi, a sajtóban végrehajtott cicaharc, amely során a Simonkához erősen köthető Dél-Békés Mentőcsoport és Zalai azon vitatkoztak, hogy egy EU-s egészségügyi pályázat során végül a megyei önkormányzat miért nem a DBMCS-t, hanem kórházakat nevezett meg projektpartnerként. Talán ez volt az első olyan eset, amiből kitűnhet, hogy Zalai Simonka ellen fordult. Aztán persze eljutottunk oda, hogy Simonka egyik nagy rajongója, a mezőkovácsházi alpolgármester, Varga Gusztáv lett a Békés Megyei Vállalkozási és Fejlesztési Nonprofit Kft. (BMVF) felügyelőbizottságának elnöke. A BMVF több EU-s projektben részt vesz. Innentől mindenki fantáziájára bízzuk a továbbiakat.

Tehát itt van Zalai Mihály, aki a két ismérvet nézve is érdekes jelölt lenne. Több forrásunk is úgy jellemzi a közgyűlési elnököt, hogy ő a "legnormálisabb és legkorrektebb fideszes". Ebből a szempontból állítható, hogy a hitelességi mutató jobb, mint Simonka esetében (bár ebben nem óriási a verseny, lássuk be). Mindazonáltal nem állítható 100%-osan, hogy Zalai hiteles jelölt lenne, hiszen nagyon közel volt Simonkához.

És hogy mennyire erős jelölt? Zalai nem az erős nyilatkozatokról híres, nem egy végtelenül agilis politikus, személyisége inkább higgadt, nem fűződnek nagy botrányok a nevéhez. Felépített politikusnak sem mondanánk igazán, hiszen a megyei önkormányzatok hatásköre, jelentősége 2010 óta meglehetősen csökkent. Tehát a Fidesznek lenne dolga a jelöltségi felépítéssel.

SÁRA CSABA

Sára Csaba jelenleg az orosházi önkormányzat Ügyrendi és Tulajdonosi Jogokat Gyakorló Bizottságának külsős tagja. A 2019-es választások előtti ciklusban a 2. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője volt. 2010 és 2014 között pedig a megyei közgyűlés tagja lett, miután Lele Árpád László lemondott mandátumáról. Emellett a Sára Galvántechnika Kft. ügyvezetője és résztulajdonosa.

Élőben adjuk, mi történik a december 22-ei testületi ülésen | OrosCaféforrás: Oroscafé

Az interneten keresgélve Sára nevével összefüggésben nem találtunk olyan hírt, eseményt, amely alapján azt gondolhatnánk, hogy hitelességi probléma merülne fel. Pletykák szerint nehezen lehet azzal vádolni, hogy Simonka lelkes támogatója lenne.

A bizottsági jegyzőkönyveket nézegetve az derül ki, hogy az attitűd jóval kritikusabb párttársainál. Néhány példa:

  • 2020. szeptember 24-én az alábbi hangzott el. Nagyon rímelnek ezek a gondolatok arra, amiket mi is szoktunk emlegetni a beruházások kapcsán, és amelyekből a kedvenc szavunk lett a pótmunka.

  • 2020. augusztus 26-án a gazdaságfejlesztési programól így nyilatkozott:

  • Majd az Egységes Szociális Központ feladatainak kiszervezése kapcsán az alábbit olvashatjuk a jegyzőkönyvben:

  • 2020. július 8-án az Oroscafé Kft. megalapításáról az alábbiakat mondta:

Az ezelőtti bizottsági jegyzőkönyvekben már nemigazán látni felszólalást Sárától. Érdekes egybeesés, hogy lényegében a Simonka elleni eljárás megindítása után jöttek a fenti hozzászólások, amelyek nyilvánvalóan bírálóak mind a városvezetés, mind pedig az országgyűlési képviselő irányában. (Elnézést kérünk, hogy képernyőfotókat használtunk. Az elnézést természetesen azok nevében kérjük, akik ilyen formában teszik közzé a jegyzőkönyveket.)

Sára Csaba ebből a hitelesség szempontjából egy érdekes megítélés alá eshet, hiszen láthatóan nyíltan szembe szegült a térségi klientúrával. Hátránya lehet, hogy jelenleg nem visel választott tisztséget sem a város, sem a megye életében. Mindazonáltal nem szabad elfelejteni: akárhogy is nézzük, Sára Csaba akkor volt önkormányzati képviselő a városban, amikor a gyanú szerint Simonka elkövette a feltételezett bűncselekményeket, így némileg összemosható a nevével annak ellenére is, hogy most már nem feltétlen lelkes híve Simonkának.

VARGA GUSZTÁV

Varga Gusztáv neve Orosházán kevésbé lehet ismert, ugyanis ő Mezőkovácsháza jelenlegi alpolgármestere, és egyben jelenleg a megyei önkormányzat tulajdonában álló BMVF Nonprofit Kft. Felügyelőbizottságának elnöke. Felügyelőbizottsági kinevezése előtt a Dél-békési Kistérségi Társulás Tanácsának elnöki posztját töltötte be. A magyarnarancs.hu cikke szerint: 

A július végi viharos kistérségi ülés után lemondott Varga Gusztáv a társulás elnöki posztjáról. Azt viszont nem tisztázta, hogy a felmerült ellentétek és bírálatok miatt állt fel, vagy azért, mert a Simonka ellen jelenleg folyó büntetőper vádiratának végén szerepel, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette a térség által elnyert uniós források ügyét. Ebben pedig, áll a vádiratban, főszerepet játszik a Varga Gusztáv vezette Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás is.

Itt már csak erő van, logika nincs” Hogyan lehet Simonka még megyei fideszes  főnök? | Magyar Narancsforrás: magyarnarancs.hu

Sára Csabával ellentétben nehezen vádolható Simonka-ellenességével, amit a lenti nyilvánosságra került levél bizonyít talán a legjobban:

No comment...forrás: magyarnarancs.hu

Amennyiben igazzá lennének a pletykák, miszerint a Simonka-szövetséges Varga Gusztávot indítaná a Fidesz, úgy nagy valószínűséggel garantáltan elbukná a párt a körzetet. A politikus messze nem felépített karakter, javarészt zűrös ügyek és legfőképp Simonka neve kötődnek hozzá az elmúlt időszakból. 

LÁZÁR JÁNOS

És végül a kedvencünk, a Fidesz egykori kancelláriaminisztere, jelenleg Csongrád 4. számú választókerület (Hódmezővásárhely) egyéni országgyűlési képviselője, aki nemrég azzal robbant be a kvázi bulvármédiába, hogy a Hódmezővásárhely-Szeged közötti tramtrain kapcsán készült videóban azt mondta, hogy "Azért ez kurva nagy dolog!". Ebben történetesen egyetértünk.

Index - Belföld - Lázár János kiakadt a mezőhegyesi wellnessközbeszerzésen,  kirúgatja a vezetőketforrás: Index.hu

A Hódpress írta meg 2020. december 23-án, hogy elképzelhető, hogy Lázár János 2022-ben nem Hódmezővásárhelyen indulna, hanem pontosan a Békés megyei 4. választókerületben. A pletykát Mucsi Tamás, a DK makói önkormányzati képviselője indította el:

Mucsi Tamás úgy látja, jelenleg a Fidesz-KDNP nem tudná hozni Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületét, de hogy billegő körzetről van szó, az egész biztos. Az ő meglátása szerint is éppen ezért nem vehető készpénznek, hogy a kormánypártok Lázár Jánost e körzetben indítanák 2022-ben. Persze semmi sem bizonyos, de hallani olyat, mondta Mucsi, hogy Lázár esetleg Simonka György körzetében, a Békés megye 4-es választókerületben indulna, és itt Farkas Éva Erzsébetet indítanák. 

Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, bizonyosan sokunknak leesne az álla. De legyünk teljes körűek, nézzük meg, hogy vajon érdemes lenne indítani a képviselőt ebben a körzetben. Lázárnak már megannyi titulusa van a kormányzaton belül, de talán egy valami van, ami a választókerülethez kapcsolódik, ez pedig a mezőhegyesi ménesbirtok, amelyből nemzeti mintagazdaságot szeretne/szeretett volna létrehozni. A tervet, vagyis annak aktuális állapotáról a Magyar Narancs készített összefoglaló cikket. Érdemes elolvasni. 

Ezen kívül sok kötődése nemigen van a körzethez. Furcsa is lenne, ha őt indítaná a párt 2022-ben abból a szempontból, hogy az oly lokálpatrióta orosházi Fidesz szereti hangoztatni, hogy helyben kell dönteni, ne máshonnan mondják meg, hogy mit csináljanak és mit ne.

Így hát végső soron talán szerencsés lenne Lázár nem indítása. Lázár egyetlen előnye az ismertsége, a néha pletyka szintjén felröppenő belső ellenzékisége. A karakter felépítésére sokat bizonyosan nem kell költeni, viszont a hitelesség pont ott csorbul, hogy a képviselőnek nincs kötődése Békés 4-hez. Mindenesetre, ha mégis ő lenne a jelölt, akkor az kurva nagy dolog lenne.

ÖSSZEGZÉS

Végigpásztázva az öt lehetséges szcenáriót, megállapíthatjuk, hogy többekben van potenciál, viszont ha a Fidesz a racionalitás talaján áll, akkor az alábbi sorrend lehetséges a tekintetben, hogy ki esélyes a 2022-es országgyűlési képviselőjelöltség megszerzésére:

  1. Zalai Mihály
  2. Sára Csaba
  3. Simonka György
  4. Varga Gusztáv
  5. Lázár János

Persze a racionalitást sokszor felülírhatják olyan tényezők, amelyek nem ismertek. Fontos kiemelni, hogy ebben az elemzésben nem vettük figyelembe azt, hogy

  1. kik lesznek az ellenzéki előválasztásokon a jelöltek
  2. mikor lesz az előválasztás
  3. milyen hangulatú lesz az előválasztás
  4. lesz-e, aki felrúgja az előválasztási szabályokat, és végül ráindul az előválasztás győztesére

A fentiek alapján belátható, hogy ténylegesen csatatér-körzetről van szó. A Fidesz, ha szakítani akar a Simonka-örökséggel, akkor minden valószínűség szerint Sára Csabát indítja el jelöltnek, mint helyben egyik legfőbb kritikusa. Amennyiben egy kevésbé erős hangot akarnak megmérettetni, akkor nagy valószínűséggel - az egyébként pletykák szerint is ambicionáló - Zalai Mihály lesz a befutó. Amennyiben pedig egyáltalán nem akar a párt szakítani a múlttal, akkor nagy valószínűséggel Simonka lehet ismét a jelölt, ez esetben viszont igen nagyot kockáztathat, hiszen kevés olyan választópolgár van már, aki ne hallott volna a folyamatban lévő büntetőper(ek)ről.

Kíváncsian várjuk, hogy kit fog végül jelölni a Fidesz 2022-re. És természetesen kíváncsiak vagyunk arra is, hogy az ellenzéki pártok kiket fognak jelölni az előválasztási küzdelemre. Úgy érezzük, hogy az ellenzéki színtéren is komoly csatákra számíthatunk. Várjuk ki a végét.

Egy biztos - helyi politikai szempontból borzasztóan izgalmas időszak előtt állunk.

ELINDULT AZ OROSHÁZI SZTORIK CSEVEGŐJE! CSATLAKOZZ ITT ÉS SZAVAZZ, HOGY SZERINTED, KIT FOG INDÍTANI 2022-BEN A FIDESZ!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4216383372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása