Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Ez (lenne) a minimum

Az összefogás minimuma

2019. november 06. - oroshazisztori

Kíváncsian vártuk a helyi sajtó, az oroscafe.hu tudósítását az alkuló ülésről, amit november 4-re dátumoztak, bár tegnap még nemigen láttunk cikket az eseményről. Ezt akár el is engedhetjük, remélhetőleg nem kellett felküldeni jóváhagyásra élesítés előtt, mint ahogy az korábban például Baján zajlott a helyi ellenzéki győzelem előtt.

Végtelen kíváncsiságunk a mai nappal végre táptalajra lelt, és elolvashattuk az összefoglaló cikket az ülésről. Egy apró mellékvágány - régen egészen klassz volt az a megoldás, hogy a portál sok más országos online újsághoz hasonlóan közvetítette percről percre az ülést. Más idők voltak, lássuk be, akkor még nem úthengerként működött a hatalom a sajtószabadság terepén. Várjuk vissza ezt a megoldást sokan!

Maga a tudósítás végtelenül leegyszerűsítettre sikeredett, bár egy alakuló ülés önmagában manapság nem feltétlen izgalmas műfaj, kivéve ott, ahol jelentős ellenzéki győzelem született - ami ugyebár a város életében nem tudott bekövetkezni.

Mindazonáltal itt most számunkra nem az a sztori, hogy miként tudósít a hatalom által irányított sajtó, hanem az újramegválasztott polgármester, Dávid Zoltán beszéde. Ahogyan azt tegnap megírtuk, véleményünk szerint szerencsés és elegáns lépés lett volna, ha a bizottsági tagságokat az elért mandátumok arányában osztják szét, nem pedig a kiugró, a hatalmat vélhetően hátulról támogató "erők" között. Ahogyan az OrosCafé fogalmaz:

Dávid Zoltán kiemelte, az összefogás politikájában hisz.

Olykor felmerülhet a gondolkodóban a kérdés, hogy mit gondol a Fidesz arról, hogy összefogás. Kivel szeretnének összefogni? A tudósításból ez később kiderül:

Rengeteg feladatunk lesz a következő időszakban, számos kihívás előtt állunk, melyeket csak akkor tudunk megoldani, ha közösen munkálkodunk, Orosháza javát szem előtt tartva. E munkában feltétlen számítok a képviselőkre, a hivatal munkatársaira, a civil szervezetekre, az állami szervekre, a megyei közgyűlésre, a helyi vállalkozókra és vállalkozásokra. Számítok minden jó szándékú, lokálpatrióta emberre, aki Orosházáért akar cselekedni.

Vajon az összefogás azt jelenti, amit a Nemzeti Együttműködés Rendszere? Összefogás a sajátjainkkal? Összefogás azokkal, akik tovább emelhetik a korrupció fényét és uralkodhatnak mások felett? "Senkit nem hagyunk az út szélén?" (a sajátjaink közül).

Hogy lehetséges az, hogy most a polgármester össze akar fogni? Ha a lakossággal akar összefogni, remélhetőleg észlelni fogja, hogy a népesség inkább az elvándorlást tartja helyesnek, mintsem a maradást, aminek millió oka van, amelyet ennek a hatalomnak kellett volna orvosolnia gyakorlatilag 2006 óta. 

Szeretnénk megjegyezni, hogy a látványberuházások nem segítenek az elvándorlás megállításában. Egy polgár nem fog azért a városban maradni, mert új főtéren sétáltathatja a kutyáját vagy mert a felújított Meszes Kisközben nyílt vendéglátó-egységekben fogyaszthat el málnaszörpöt.

Ha Dávid Zoltán a civil szervezetekkel akar együttműködni, javasoljuk, hogy olyan irányban keresgéljen, akiknek valóban újító, fejlődést elősegítő gondolataik vannak, ne pedig a háztáji szervezetekkel, mint ahogyan az országos hatalom is teszi megannyiszor.

Ha Dávid Zoltán a lokálpatriótákkal is szeretne összefogni, javasoljuk, hogy tegyen is érte. Lokálpatrióták nem csak azok, akik helyben élnek, hanem akik elszármaztak vagy például egy jobb élet reményében továbbálltak. Bátran keresse a kapcsolatot azokkal, akik már nem élnek a városban, biztosan nincsenek messze, ez az ország nem annyira nagy.

És az összefogás keretében hatványozottan javasoljuk, hogy a város érdekében a lesöpört ellenzékkel (vagy lesöprendő ellenzékkel) is legyen kész együttműködni proaktív módon. Példának okáért úgy gondoljuk, hogy mindenki számára jelentős eredményt hozna, ha a város magáévá tenné a Transparency International, a K-Monitor, és az Átlátszó Blog által jegyzett "Ez a minimum!" programot. Ahogyan Budapest meglépte és várhatóan több város is hasonlóan fog tenni, bizton állíthatjuk, hogy ezzel mindenki nyer: politikusok, választók, gazdasági szereplők, civil szervezetek és még sorolhatnánk. Igazán elegáns lépés lenne az összefogásért oly' mértékben rajongó polgármestertől.

Hogy mit várunk mi egyszerű halandó választók? Összefogást velünk, nyitott városházát. Nem összefogást azokkal, akik miatt számos esetben került a város a sajtóba. Ez lenne a minimum...

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9915293556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása