Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Polgármesteri határozatok - 2020. december 28-31.

2021. január 07. - oroshazisztori

Folytatva a sorozatot, ismét összegyűjtöttük nektek, hogy milyen témákban és miről határozott Dávid Zoltán polgármester a két ünnep között.

A Karácsony és a Szilveszter közötti időszak meglehetősen termékeny volt, lássunk hát neki.

2020. december 28.

1) Az első határozatban a polgármester jóváhagyta a Városüzemeltetési Zrt. (VÜRT) Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ), mivel a szervezeti felépítés módosult. A remekül működő önkormányzati cégben újabb pozíciók kerültek kialakításra, így most már rendelkezik stratégiai-operatív igazgatóval, műszaki kontrollerrel, és projektvezetővel. Ezzel párhuzamosan a tevékenységi kör is bővült egyes pályázati projektek teljes körű lebonyolításával. 

Akit érdekel részletesebben az új SZMSZ - amiben egy pillanat erejéig sem lehet elsőre megállapítani, hogy pontosan mi változott, pedig ennek megfelelő közzététele sem lenne nagy feladat -, a határozat linkjére kattintva tud szemezgetni.

(Határozat + feljegyzés)

2)  Kedvenc témáink egyike a pénzügy, ez több alkalommal is kiderült valószínűleg a Közönség számára. Nos, a második határozat pontosan ebben a témakörben született. Nevezetesen a város 2021-re vonatkozóan 450 millió Ft-os hitelkeretet igényel - kitől mástól - az OTP-től, mert ott vezeti a város a folyószámláját (ezt az érvelést nem értjük SOHA). A határozat a hitelfelvételről még nem dönt, csupán arról, hogy a polgármester tárgyaljon az OTP-vel. Egyre jobban várjuk a 2021-es költségvetést és annak sarokszámait, továbbá a zárszámadást, amiből egyértelműen kiderül majd, hogy mekkorát ütöttek egyrészt a COVID és a kormányzati elvonások a költségvetésen, másrészt milyen jól sikerült gazdálkodni, és hogy mit várhatnak a választópolgárok 2021-re. 

Mindenesetre érdekes az a kettős mérce, amit a Fidesz általában művel az önkormányzatok tekintetében. Budapestnek például, amiről tudjuk, hogy ellenzéki vezetésű, a kormány nem hagyja jóvá hitel felvételét. Vajon Orosházának, amiről tudjuk, hogy kormánypárti vezetésű, engedni fogja a kormány? Borítékolható a válasz. 

(Határozat + feljegyzés)

3) A harmadik határozat a képviselő-testület 2021. évi munkatervéről szól. A feljegyzésben megtalálhatóak a 2020-as munkatervben szereplő, ám meg nem valósult pontok is, illetve annak magyarázatai, hogy miért nem kerültek tárgyalásra. Talán mind közül - érintve a 2020-as és 2021-es munkatervet is - a legérzékenyebb pont a közmeghallgatás. 2020-ban ugye a COVID miatt elmaradt, ez rendben van. 2021-re viszont ugyanúgy novemberre van beütemezve, pedig bizonyosan lenne igény a COVID után közvetlenül is egyre, ahol a választók feltehetnék közvetlenül is kérdéseiket a testületnek. Biztosan lenne bőven kérdés. Ehelyett marad a november vagy ha valaki összefut a városban valamelyik politikussal, esetleg elmegy fogadóórákra, ott felteheti kérdéseit. (Ez a jelenség tipikus tünete annak a betegségnek, amit a nyilvánosság hiányának hívunk.)

(Határozat + feljegyzés

2020. december 30.

1) Az Óév utolsó előtti napjának első határozata a 2020-ban létrehozott, nagyszerű termékeket előállító Oroscafé Kft. önkormányzati támogatásáról szól. A határozat kimondja, hogy az önkormányzat 6,25 millió Ft-tal támogatja a Társaság működését, így létrehozva az Orosházi Élet nevű, iskolai papírgyűjtésre tökéletesen alkalmas terméket, az Oroscafé nevű internetes oldalt, és az Orosházi TV-t. Mindezt közszolgáltatási megállapodás keretében, ami jogilag rendben van, de tartalmilag azért vannak kétségeink. Közszolgáltatás? Biztos?

Azt mondjuk nem értjük igazán, hogy a feljegyzésben és a határozatban is 6,25 millió Ft szerepel, míg a feljegyzés mellékletében a Kft. ügyvezetője 100 millió Ft-os támogatást igényel. #vastagbőr

(Határozat + feljegyzés)

2) Ez a nap a 2021-es támogatások kiosztásáról szólhatott a bejgli és töltött káposzta sújtotta utórengések során, hiszen a második határozat a Petőfi Kulturális Nonprofit Kft (PMK) támogatásáról szól. Itt az összeg 15 millió Ft.

(Határozat + feljegyzés)

3) A harmadik határozatban ismét a PMK-t támogatja az önkormányzat, azonban nem a kultúrát, hanem egy lényegében tisztán üzleti vállalkozást, nevezetesen az Alföld Gyöngye Hotel működését 3 millió Ft-tal. A feljegyzés mellékletében megtalálható az úgynevezett üzleti terv, ami javarészt szöveges részből áll, számokat csak a legvégén találhat az Olvasó. Ez a pénzügyi terv meglehetősen elnagyoltnak látszik, ennél egy tisztességesen működő vállalkozás, pláne, ami adófizetői pénzből működik, többet is bemutathatna a terveiből. Arról már ne is beszéljünk, hogy az igénytelenség kitűnik abból, hogy sikerült bent hagyni a 2020-as évet egy 2021-es üzleti tervben. Tényleg nem nézte át senki? 

A terv szerint 10 millió Ft-os támogatásra lenne szükség, ebből 3 millió Ft-ot ad meg az Önkormányzat. Hacsak nem a 2020-es üzleti terv 10 milliója maradt bent a dokumentumban...

(Határozat + feljegyzés)

4) A határozat két részből áll, innentől határozatokról beszélünk. A határozatok a VÜRT által üzemeltetett munkásszállóhoz kapcsolódnak. Az elsőben a polgármester elfogadta a VÜRT beszámolóját a 2020. július 1-november 30. közötti időszak üzemeltetésre vonatkozó beszámolót. A másikban pedig a megkötött üzemeltetési szerződést módosítja úgy, hogy az december 31. helyett 2021. január 31-ig marad hatályban. A kondíciók változatlanok, az Önkormányzat nettó 1.815.000 Ft-ot fizet havonta üzemeltetési díj címén, a szállóból befolyó bevétel pedig az Önkormányzatot illeti. 

A beszámolóból egyébként kiderül, hogy 2020. november 30-ig 6.912.000 Ft bérleti díj bevétel származott. Ha számolunk egy kicsit, akkor könnyen láthatjuk, hogy ez egy veszteséges üzlet az önkormányzatnak. Ha csak júliustól novemberig számolunk, akkor az önkormányzat által fizetett üzemeltetési díj bruttó 11.525.250 Ft. Ez azt jelenti, hogy 5 hónap alatt összejött 4.613.250 Ft veszteség. Mivel nem derül ki egyértelműen, hogy ez a bevétel 11 hónapra vagy csak 5 hónapra vonatkozik, ez a veszteség csak egy minimum. Ha a teljes évre vonatkozik, akkor már egy magasabb számot kapunk, 18.443.500 Ft veszteséget. Micsoda siker!

(Határozat 1 + Határozat 2 + feljegyzés)

5) A következő határozat bérlőkijelölésről szól. A polgármester közérdekű célból kijelöli Pusztai Zoltánt az 5900 Orosháza, Huba u. 18. 1/3. ajtószám alatt található, 57 m2 alapterületű, összkomfortos, 2 szobás önkormányzati bérlakás bérlőjévé az OVM-Karsai Zrt.-nél fennálló munkaviszonyának időtartamára.

(Határozat)

6) Az utolsó határozat pedig követeléseket minősít behajthatatlannak, ennek számszerű összege 1.746.995 Ft. Bármi is legyen ennek a tartalma, merthogy az nem derül ki.

(Határozat)

2020. december 31.

Ezen a napon lényegében kettő határozat született, mindkettő a VÜRT tevékenységéhez kapcsolódik. Első körben a polgármester elfogadta a Társaság 2020. első kilenc hónapjáról készült beszámolóját. E szerint minden rendben, a költségvetésből még van 77 millió Ft az utolsó három hónapra. Amit már valószínűleg elköltöttek, de mit lehet tenni, ha csak az év utolsó napján láthatjuk a VÜRT KILENC havi beszámolóját.

A második határozat pedig 2021-re betonozza be a közszolgáltatási szerződést, legalábbis az első negyedévre. Ennek értelmében januárban majdnem nettó 22 millió Ft-ot biztosít az önkormányzat, február-március hónapokra pedig nettó 49,8 millió Ft-ot. A maradék időszakra vonatkozóan a város költségvetésével párhuzamosan határozzák majd meg a kereteket. Ehhez pedig külön gratulálunk, remélhetőleg csak azért fordulhat elő ekkora baki egy feljegyzésben, mert már elkezdődött a rátöltés a Szilveszter esti mulatságra (szerencsére a határozatban sikerült megtalálni a helyes évet):

 (Határozat 1 + Határozat 2 + feljegyzés)

Ezzel zárjuk a 2020-as évet, legalábbis a határozatok szempontjából, de bizonyára lesznek még érdekességek, amelyek érinteni fogják ezt a szuper, sokak számára felejthető évet.

 Viszlát!

Kötetlen sajtóreggeli volt Orosházán (is) - · Békés megye · Orosháza ·  Belföld - hír6.hu - A megyei hírportál

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr516376878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kőkobaki 2021.01.12. 10:44:33

A VÜRT - megújuló struktúrájú vezető garnitúrájának munkaköri leírási vázlataival bemutatott - jövőbeni megújuló feladatait(amit elvárás szintjén talán jó lett volna vázolni), vajon honnan varázsolt kvalifikált szakemberekkel tervezik teljesíthetővé tenni? Honnan várják/remélik ezek fedezetét?

oroshazisztori 2021.01.12. 20:07:53

@kőkobaki: igazán jó kérdés, remélhetőleg kiderül, bár a VÜRT honlapjának informativitása lényegében semmire sem elegendő.
süti beállítások módosítása