Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Demokratikus(?) testület

2020. október 15. - oroshazisztori

TE KITÖLTÖTTED MÁR AZ ELŐVÁLASZTÁST KUTATÓ KÉRDŐÍVET?
HA NEM, AKKOR KÉRJÜK, HOGY SZÁNJ RÁ NAGYJÁBÓL 5 PERCET AZ ÉLETEDBŐL!
KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET!

Jött ma szembe ez a bejegyzés Sebők Éva (KOV/Momentum) FB oldalán, amiben reagált L. Ferenc képviselő szösszenetére, hogy miért nem vették napirendre a környezetvédelemhez kapcsolódó előterjesztését.

De most nem ez a lényeg...

Ez a sztori arra jó, hogy elgondolkodhassunk arról, hogy vajon mennyire demokratikus módon működik a testület, ami immáron 1 éve és 2 napja működik.

Figyelemmel kísérve a jelenlegi testület munkáját, könnyen belátható, hogy hiába ülnek hatan az ellenzékben, lényegében ez semmit nem jelent. Nem kell kétharmad vagy bármilyen úri huncutság, elég az abszolút többség, és máris az van, amit a győztes párt(szövetség) akar.

Emlékezzünk vissza, hogy a testület alakuló ülésén mit mondott D. Zoltán polgármester: "Rengeteg feladatuk lesz a következő időszakban, számos kihívás előtt állnak, melyeket csak akkor tudnak megoldani, ha közösen gondolkodnak, közösen munkálkodnak, mindig és mindenkor Orosháza javát szem előtt tartva." Szép gondolat. Formailag. Tartalmilag gyakorlatilag nulla. A közös gondolkodás nem több a narancsfrakció tagjainak bólogatásánál és szavazógomb-nyomogatásánál.

Tényleg csak egy pillanatra nézzük meg, hogy hány előterjesztés érkezett a narancsfrakció bármelyik tagjától... Ez a szám az univerzális nulla. Alább egy táblázat, hogy a testületből hányan terjesztettek elő akármit is az elmúlt 1 év 2 napban (katt a képre, hogy nagyban is lásd):

eloterjesztesek_2019-2020.png

(ahol nem egész szám látható, ott közös előterjesztésről volt szó - jellemzően Dávid Z. és a jegyző által)

A fenti táblából elég erőteljesen látható, hogy az előterjesztők jellemzően a város vezetői, a polgármester, illetve az alpolgármesterek, ezután a jegyző, illetve más hivatali dolgozók vagy külsősök, intézményvezetők. Ez lenne az a fentebb említett, méltán mély gondolat manifesztációja? Taps.

 

Az ellenzék közül láthatóan a legaktívabb az előterjesztések kapcsán a Momentumos Sebők Éva, illetve egyetlen alkalommal Bodóczi Andrásnak is volt egy önálló előterjesztése. Továbbá az elmúlt egy évben Fetser János 10 alkalommal nyújtott be interpellációt. Ezen kívül senki semmit.

(Egyébként az is milyen már, hogy az interpellációkat a polgármester olvassa fel az azt benyújtó képviselő helyett?? Természetesen mormogva, az artikuláció teljes hiányában szenvedve.)

Ez a táblázat önmagában sokat elmond mindkét oldal egyes képviselőiről. A narancsfrakció gyönyörűen bólogat és nyomgatja a gombokat gondolkodás nélkül, olykor megszólalnak, például amikor a bizottsági véleményeket kell előadni. Igazán ritkán reagálnak érdemeben, az ellenkezés vagy a más vélemény pedig totálisan lehetetlen állapot.

Az ellenzék egyes képviselői pedig szintén szégyellhetik magukat, hiszen az lenne a dolguk, hogy "üssék" az ügyeket, kérdezzenek, és reagáljanak. Az ellenzéki KOV jelenegi frakcióvezetője, Sz. Ervin mostanság például rettentően csendes. Ha emlékszünk, Molnár B. alpolgármester nemrégiben meg is jegyezte Sebők Évának, hogy úgy látszik, átvette a frakció vezetését a gyakorlatban. A meglátás nem megalapozatlan, valóban sokkal több szerep jut egy ideje a Momentum képviselőjének, mint az elméletben vezető Szabó Ervinnek. Nem lehetne, hogy akkor lényegében hivatalosan is átadjuk a stafétát?

Hosszú idő után a frakcióvezető ma jelentkezett a közösségi médiában először (leszámítva a magánéletét bemutató bejegyzáseket), miszerint lezajlott a csicskáztatási per, amit végső soron megnyert. Szuper, gratulálunk, akkor talán végre el lehetne kezdeni dolgozni is, ha 2022-re az a cél, hogy a frakcióvezető legyen az ellenzék helyi országgyűlési képviselőjelöltje. A nyaraláson és egyéb utazásokon készült fotók ide nem lesznek elegendőek.

Nem lenne feltétlenül akkora probléma, ha minden képviselő lassan komolyan venné a saját dolgát a testületben. Igenis illik kritikusnak lenni, illik vitatkozni, és vitatkozni jó, mert előre visz. Ezért is érthetetlen, hogy érdemi vita nélkül söpörnek le szinte mindent az asztalról, amit az ellenzék terjeszt be. A nyilvánosság nem arra van kitalálva, hogy a nagyérdemű végignézhesse, ahogyan végigszavazzák a saját előterjesztéseket. A nyilvánosság arról szól, hogy érdemi vitát is megérdemel a közönség. Erre sajnos igazán ritkán van példa.

Lehet érvelni azzal, hogy minek, mert úgysem veszik napirendre vagy ha igen, akkor úgyis leszavazza a narancsos frakció. De ettől függetlenül az önkormányzati politizálás helyszíne mégiscsak a testületi ülés. Legyen annak akármilyen a rendje, legyenek ott akármilyen szabályok. 

Egyébként zárójel nélkül zárójelben őszintén izgalmas lenne kutatni olyan adatokat, amelyekkel a képviselői aktivitást lehetne mérni. Ez az Országgyűlésben megoldott dolog, de igazán szuper lenne, ha ezt az önkormányzatok is tudnák vezetni. Ki hányszor, mennyi időt szólalt fel, hány előterjesztése volt, hány módosító indítványa egy rendelettervezet esetében, stb. Nagyon hamar kiderülne sok érdekes dolog. Ehelyett marad a hasonló kutatómunka vagy folyamatos nyilvántartás. 2020-ban. Nonszensz.

Lezárandó a bejegyzést, szóval, hajrá narancsosok, néha legyen önálló gondolat is, az meg nem árt. És hajrá ellenzék, tessék elkezdeni ütni végre a vezetést, és összefogva, tisztességes ellenzékként viselkedni!

TE KITÖLTÖTTED MÁR AZ ELŐVÁLASZTÁST KUTATÓ KÉRDŐÍVET?
HA NEM, AKKOR KÉRJÜK, HOGY SZÁNJ RÁ NAGYJÁBÓL 5 PERCET AZ ÉLETEDBŐL!
KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6616240642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása