Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Gyorshír - Kórházi átalakítások

2019. november 18. - oroshazisztori

Ma reggel hozta le a Népszava Online, hogy a kormányzat kórházreformra készül, melynek lényege, hogy a kihasználatlan kapacitásokat át kell csoportosítani, szakmaspecifikus centralizációra, célzott átszervezésekre, az alapellátás és járóbeteg ellátás erősítésére van szükség. 

Valódi átalakításra akkor van esély, ha a változtatások nemcsak az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz tartozó intézményeket, hanem az egyetemeket, a szakrendeléseket, illetve az alapellátást is érintik. Azt javasolják a kormányzatnak, hogy a tervezett átalakításokkal gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét. Mint írták, javaslataik, az átalakítások eleve kudarcra vannak ítélve, ha a tervezett lépésekhez nem társulnak jelentős források, és a rendszer fenntarthatósága tovább romlik. Több intézménynél ezért először befektetni, felújítani kell, és csak aztán lehet változtatni.

Ezután a Népszava cikke áttér a regionális konkrétumokra is a belső javaslat alapján. Ezen javaslatok sokaságából van egy, ami a várost érinti:

A Dél-Alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg, a többi helyen olyan kevés a szülés, hogy az veszélyezteti a betegbiztonságot is. Ebben a régióban tovább csökkentenék a gyermekágyak számát, és például Orosházán is csak 24 órás gyermeksürgősségi osztály maradna.

Nem teljesen értjük több összefüggésben sem a változtatást, hiszen a Fidesz-KDNP vezette kormány nagyon régóta kampányol a családbarátisággal, és azzal, hogy a természetes gyarapodást növelni kell. Ha ez egy valós cél - márpedig a támogatások széles skálája ezt bizonyítja -, nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogyha a népesség gyarapítása a cél, az hogyan egyeztethető össze azzal, hogy szülészeti osztályokat szeretnének bezárni.

Továbbá azért sem értjük a javaslatot, mert a kormányzat előszeretettel szeret kampányolni azzal, hogy 2006 és 2010 között számos esetben történt kórházbezárás, és jelentős átalakítás az egészségügyi szektorban (ennek értékelésére most nem vállalkoznánk).

Végül nem értjük a javaslatot, hiszen a város Fenntartható Fejlődés Helyi Programjának aktuális felülvizsgálata tárgyalja, bár igen szűszavúan a születésekkel kapcsolatos helyzetet. A 13. oldalon kaphatunk egy nyilvánvaló helyzetértékelést:

A statisztikai adatok felhívják a figyelmet arra, hogy csökken a születések száma, növekszik a születéskor várható életkor, ezáltal a gyermekkorúak aránya fokozatosan csökken, az idős (60 éven felüli) korosztálynál pedig emelkedés várható, abban az esetben, ha az el- és odavándorlások adatait nem vesszük figyelembe.

Ha abból a szempontból tekintünk az orosházi kórház szülészeti osztályára, hogy azért indokolt annak bezárása, mert csökken a születések száma, némileg racionális a válasz, azonban tekintve, hogy a születések számának növelését tűzte zászlajára a kormány, felettébb ellentmondásos a javasolt intézkedés.

Ezek fényében kíváncsian várjuk a Fidesz-KDNP képviselőinek, illetve a város polgármesterének és alpolgármestereinek a véleményét a javasolt intézkedésről, illetve hogy milyen lépéseket szándékoznak tenni a javaslat elfogadásának elkerülésére. Már csak azért is, mert ma Dávid Zoltán polgármester büszkén osztotta meg a nyilvánossággal, hogy elutazik Brüsszelbe az Európai Nagycsaládos Szövetség (ELFAC) meghívására, ahol "bemutathatja azokat a jó gyakorlatokat, amelyek révén Orosháza kiérdemelte a családbarát címet."

Bátran kommenteljétek oda ezt a bejegyzést, és tegyetek fel kérdéseket a városi kórházzal kapcsolatban.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr8515312314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása