Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Beindult a Fideszes sajtógépezet

2020. január 10. - oroshazisztori

Hiszen kampány van, vasárnap választást tartanak a város 1. számú szavazókörében, ahol három jelölt indul (ABC sorrendben):

  • Raffai János (Közösen Orosháza Városáért Egyesület)
  • Tóth Zoltánné (Fidesz-KDNP)
  • Ujj Görgy (Munkáspárt)

Amellett, hogy jelentős, szemmel látható online kampányt nemigen látni a Fidesz részéről, az utóbbi 1-2 napban beindult a helyi lakájmédia, az Oroscafé. A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében láthatunk politikai hirdetést az Oroscafé főoldalán Tóth Zoltánnéról, a Facebook oldalon láthatunk hasonló tartalmat.

Ezzel szemben egy szó nem esik az ellenzéki jelöltről (praktikus okokból a Munkáspárt jelöltjét most nem sorolnánk ide). Se egy cikk, se egy hirdetés, se egy szó, leszámítva egy általános tájékoztatást a választási tudnivalókról. Ezen az aloldalon természetesen egy akkora videóban jön az egyszeri olvasóval szemben Tóth Zoltánné videója, hogy az már megfélelmlítésre is alkalmas lehet. Korántsem manipulatív...

cafetothzoltanne.png

A mai nap fejleménye, hogy a megyei közgyűlés ülése is lezajlott, amelynek kapcsán Puju János megyei képviselő, a Fidesz-KDNP frakció vezetője egy sajtóközleményt adott ki, amelyet az Oroscafé szó szerint lehozott. Mindezidáig rendben is van, a sajtóközleményeknek az a szerepe, hogy azokat a sajtótermékek megjelenítsék és tájékoztató funkciójukat ezáltal ellássák.

A sajtóközlemény gyakorlatilag kijelenti, hogy a Momentum egyetlen képviselője, Sebők Éva teljesen szakmaiatlan, semmit sem támogat, és csak visszaveti a testület munkáját, hova tovább az egész megye fejlődését. Az mondjuk számunka nem derül ki a sajtóközleményből, hogy egyetlen képviselő hogyan tudna bármit is visszavetni vagy megakasztani a Fideszes többséggel rendelkező megyei önkormányzatban, de ezt inkább már Puju János gondolatvilágát jobban ismerőkre bíznánk. Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy ez a sajtóközlemény szakmailag nagyon hiányos, hiszen semmilyen lényegi konkrétumot nem tartalmaz arról, hogy az érintett beruházások, illetve a költségvetés miért lennének az elképzelhető legfantasztikusabbak egyikei. Nem csak testületi ülésen, illetve az egyszeri polgár számára nehezen hozzáférhető módon elérhető anyagokban szerencsés szakmázni, hanem akár sajtóközleményekben is. Ezt hívhatjuk akár érvelésnek is, bár megszokhattuk, hogy a Fidesz-KDNP képviselői ezen a téren kevésbé jeleskednek. Érthető - gyalázkodni egyszerűbb, mint érvelni.

Mindemellett számunkra sajtóetikai kérdéseket is felvet az, hogy az Oroscafé ezt a sajtóközleményt mindenféle kommentár nélkül lehozta, és a Facebook-oldalon is csak idézett a közleményből. Bár ha igazán pártatlanok akartak volna lenni, akkor legalább idézőjeleket használhattak volna, mert így bőven megvan az esély, hogy az egyszeri választópolgár, adófizető úgy gondolja, hogy ez az Oroscafé álláspontja:

oc_fb.png

Mindemellett végső soron felháborítónak tartjuk azt a gyakorlatot, hogy egy sajtóközlemény kiadása és megjelentetése után nem szólaltatja meg a közleményben megszólított képviselőt. Ha még nem lenne az orosházi képviselőtestület választott tagja, talán megértenénk, de mivel Sebők Éva az orosházi testület választott tagja, így meglehetősen etikátlannak tartjuk azt, hogy annyira nem vették a fáradtságot az úgynevezett újságírók, hogy közülük egy megkereste volna a képviselőnőt legalább egy kérdéssel/kéréssel, például: "Tisztelt Képviselő Asszony! Legyen kedves reagálni Puju János mai sajtóközleményére!". Nem nagy kérés, nem nagy erőfeszítés, bizonyára örömmel adott volna tájékoztatást.

Borzasztóan kíváncsiak lennénk, hogy egy kampányidőszakban ilyen gyakorlatot folytató KÖZmédia kiállná-e a pártatlanság, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét például egy hatósági vizsgálaton.

Állítjuk: az orosházi adófizetők nem arra adják az adóforintjaikat, hogy az önkormányzat saját céljaira használja fel a közmédiát!

A magunk részéről abban bízunk, hogy egyre több helyi lakos fogja felismerni ezt a tényt. A vonatkozó FB-poszt alatt szerencsére már látni számos kommentet, ami a pártatlanságot kérdőjelezi meg.

Időközben úgy tűnik, hogy a kapcsolódó Facebook-bejegyzést az Orosacfé törölte oldaláról. Egy fokkal jobb, mint letiltani, kitiltani egyet nem értő felhasználókat. Bár ez is komoly kétséget vet fel a tekintetben, hogy mennyire etikus, pártatlan ez a magatartás.

Mindazonáltal a magunk részéről igyekszünk pótolni az Oroscafé hiányos gyakorlatát, és megkerestük Sebők Évát, hogy legyen kedves reagálni felületünkön a sajtóközleményre. Alább olvasható a válasz:

Válasz Puju János Zoltánnak


A FIDESZ megyei frakcióvezetője a mai napon sajtóközleményben támadt meg: sajnos sem az egykor a Mészáros Lőrinchez kötődő, ma már KESMA-s Mediaworks, sem a közpénzből üzemeltetett Oroscafe nem érezte szükségét megkérdezni közlés előtt, hogy én hogy látom a dolgokat, de a privát alapon üzemelő Orosházi Sztorik nevű blog kérésére mégis születik reakció.

Amikor egy előterjesztés elém kerül, három fő kérdést teszek fel magamnak, ebben a sorrendben:

  • Jó-e egy kezdeményezés?
  • Egyet tudok-e érteni a részletszabályozásokkal?
  • Tudom-e vállalni a politikai felelősséget érte?

Ha az első két kérdés bármelyikére nemmel válaszolok, akkor jó eséllyel „nem” lesz a döntésem, ha az első két kérdésre inkább igen a válaszom, de a harmadikra nem, akkor valószínűleg tartózkodás lesz a vége.

Miért szavazok hát gyakran nem-mel, vagy tartózkodva? Erre igen egyszerű a válasz: abban a közgyűlésben, ahol egy Szegedi Balázs – aki nemrégen még Simonka György kabinetfőnöke volt – alelnök, ahol egy Puju János – aki ismereteink szerint jelenleg is Simonka György titkára – a Fidesz frakcióvezetője, ahol az ellenőrzési funkciókat többnyire Simonka Györgyhöz így-, vagy úgy köthető személyek kapják meg, nagyon kevés dologért tudom a politikai felelősséget vállalni: hiányzik hozzá bármiféle alapvető bizalmi tőke. Mert hiába jó egy-egy kezdeményezés, ha másfél-két év múlva a HVG címlapon hozza le, hogy ez vagy az nem úgy jött létre, hogy egyegy programmal kapcsolatban színházi előadások szünetében keringenek a jelenléti ívek, vagy éppen cégtemetőkben landoló informatikai cégek tartanak életmód-tanácsadást. Ezt a kockázatot nem fogom vállalni, hiszen a választók – teljesen jogosan - szembesíteni fognak azzal, hogy „Hát te is megszavaztad!”.

Az első, alakuló ülésen jeleztem, hogy Szegedi Balázs alelnökké választása problémás, mert megfoszt minket attól a kevés bizalomtól is, amit megpróbálnánk felépíteni. A Fidesz úgy döntött: nem érdekli. Többek között egyébként ma sem érdekelte, amikor a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány felügyelőbizottságába Simonka György barátját, Puju János Zoltánt és a Simonkához köztudottan közel álló Varga Gusztávot delegálták. Ezt egyébként hozzászólásban is elmondtam volna a mai testületin, de sajnos Zalai Mihály elnök úr a szavazás előtt „elfelejtette” megadni nekem a szót.

Ameddig így viselkednek, ameddig ennyire nem fontos a Fidesznek, hogy visszaépítse a kemény munkával lerombolt bizalmat, addig nagyon nehéz lesz nekem bármilyen pénzmozgással járó előterjesztésre igent mondanom.

Nekem pedig kutya kötelességem feltenni a kérdést: hogyan kerülhet a Mezőhegyest Csanádpalotával összekötő kerékpárút kilométerenként több mint 180 millió forintba, mikor a hasonló beruházások máshol kilométerenként 20-50 millió forintból valósulnak meg?

Ami a felkészültséget illeti: leírtam, hogy a költségvetést többek között miért nem tudom megszavazni, ezt visszavezetni arra, hogy „A költségvetés meg nem szavazásával akadályozni akarta a fiatalok felsőfokú oktatását segítő pályázatunkat, és nemet mondott a civil támogatási alap működésére is.” rendkívüli politikai kreativitásra utal, hiszen többek között Puju János Zoltán is ott volt az ősszel, amikor igennel szavaztam a Bursa Hungarica ösztöndíj programban való részvételre. Hogy a frakcióvezető úr tudatosan feledkezik meg erről, vagy valóban egy aranyhal emlékezőképességével rendelkezik, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Orosháza, 2020.01.10.

Sebők Éva
képviselő

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is, és ne felejtsd el követni Facebook oldalunkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr3915402792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása