Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

+1 napirendi pont

2019. december 18. - oroshazisztori

Ahogyan az tudva levő, a mai napon reggel 9 órától ismét testületi ülés kezdődött, vélhetően 2019-ben utoljára.

A megküldött napirendi pontok mellett a KOV által képviselt ellenzék egyik képviselője, Sebők Éva (Momentum) a napirendi pontokhoz egy kiegészítéssel élt előterjesztés formájában, melynek címe: 

Tiltakozás az önkormányzati jogkörök újabb csorbítása ellen

79369562_542678436283725_2439240613208522752_n.jpg

Az előterjesztés lényege az, hogy az orosházi önkormányzat hozzon határozatot arról, hogy elítéli a Országgyűlés által elfogadott törvényben szereplő önkormányzati jogkörelvonásokat, különös tekintettel az építésügyi feladatok kormányhivataloknak történő átadására. Az, hogy ez az intézkedés mit jelent a gyakorlatban, arról az Index készített egy összefoglalót nemrégiben, itt elérhető a teljes cikk.

Kiemelve néhány fontosabb megállapítást:

Ez egy elég jelentős feladatelvonás az önkormányzatoktól, amelyeknek innentől nem lesz beleszólása abba, hogy mi és hogyan épül a városokban, kerületekben. 

Az önkormányzatnak a változtatás után annyi beleszólása lehetne az építkezésekbe, hogy a települési vagy kerületi építési szabályzatot továbbra is az önkormányzatnak kell meghoznia és elfogadnia és a településképi véleményezés is marad önkormányzati feladat. Vagyis, amennyiben ez így marad, 2020 márciusától az önkormányzatoknak abba nem lesz beleszólása, hogy mi épüljön a településen, de abba igen, hogy az hogy nézhet ki.

Ezzel szemben szeretne fellépni az ellenzéki KOV-frakció. A határozati javaslat talán legszórakoztatóbb eleme az, hogy a testület a térség országgyűlési képviselőjét, azaz Simonka Györgyöt - akinek ügye egyre csak súlyosbodik - kéri fel arra, hogy a határozat elfogadása esetén nyújtson be önálló módosító indítványt.

Kíváncsian várjuk, hogy a testület megszavazza-e az előterjesztés napirendre vételét. Mi azt tartjuk valószínűbbnek, hogy nem kerül fel a napirendre jól ismert panelekkel történő érvelés után, azonban ez a történet valamennyire a Fidesz-KDNP frakciónak is vállalhatatlan lenne - elméletben, hiszen azért tudjuk, hogy az elmúlt években számos jogkör és feladat került már el az önkormányzatoktól, például az oktatási intézmények fenntartása 2012-ben, amivel az akkori vezetésnek egy szál problémája sem volt a változtatással, hiszen mindenképpen reformok kellettek. Szuper, vállalható eredményei lettek a reformoknak, néhány közülük:

Több iskolában is a diákoknak kell takarítaniuk a munkaerőhiány miatt

Kétszázötven állami iskolában nincs rendes internet

A pedagógus sztrájkokról és krétahiányokról nem beszélve. Reméljük, ezen túlmenően már nem akar a központi kormányzat jogköröket és feladatokat elvenni az önkormányzatoktól, mert sok pozitív eredményt felmutatni biztosan nem voltak képesek eddig. A központosításról régen tudni kellene, hogy közgazdaságilag kudarcos, lásd a Kádár-rendszert (amit egyébként 2012-ben érvelésekben is használtak Fideszes képviselők az oktatásról szóló testületi vitában).

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9515356656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása