Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Kiegyensúlyozott(?) tájékoztatás(?)

2019. december 03. - oroshazisztori

Van úgy, hogy néha az ember ránéz az Oroscafé oldalára, bár ez valószníűleg csak a legelszántabbak sajátja. Egyes pletykák szerint a látogatottság egyébként is a béka segge alatt van, ezen egyébként egyáltalán nem csodálkozunk, hiszen kommentelni nem lehet, a cikkek minősége sokak és szakértő szerint is megkérdőjelezhető.

Amire viszont mi figyeltünk fel, az maga a propaganda-jelleg egyik beigazolódása. Az újonnan megválasztott önkormányzati képviselőkről rövid riportot közölnek egyfajta sorozatként. A Politika rovatban lehet ezeket megtalálni. Ha valaki most rátekint az említett rovat oldalára, akkor láthatja, hogy Szokolai-Olasz Mónikáról és Tóth-Kása Sándorról van kihelyezve az említett riport.

oroscafe_politika_12_03_2019.png

Viszont a hozzánk hasonló elszántak észrevehették, hogy elkészült egyébként két másik riport is, azonban azok az ellenzék két jelöltjéről szólnak - Papp Róbertről és Bodóczi Sándorról. Sajnos a szűrőkkel sem jut előrébb az ember, az érintett cikkeket csak úgy találja meg az ember, ha direkt rákeres az oldalon az említett képviselőkre.

Egészen elképesztő ez a tempó, bár már egyáltalán nem meglepő senkinek sem, aki egy kicsit is fogékony és igényes a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Egyáltalán nem korrekt az, hogy a többségben lévő pártok képviselői folyamatosan az orosháziak arcába vannak tolva (ideértve egyébként az Orosházi Életet is), miközben az ellenzékről nem sokat tudhat meg az ember, kivéve, ha negatívan lehet feltüntetni az érintetteket.

Mindezt az adófizetők pénzén. Elnézve a helyi médiát üzemeltető cég, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2018. évi egyszerűsített éves beszámolóját, látható, hogy az alaptevékenységből származó árbevétel (Értékesítés nettó árbevétele) jelentősen alacsonyabb, mint az Egyéb bevételek összege. Számvitelileg ez azt jelenti, és ez a beszámoló kiegészítő mellékletéből is kiderül, hogy 2018-ban 181 millió Ft alapítói támogatást kapott a cég, miközben a tevékenységből származó árbevétel mindössze 60 millió Ft. 2018-ban tehát 181 millió Ft-ot fordított az önkormányzat arra, hogy ez a Kft. működőképes legyen, ennek egy része pedig gyakorlatilag propagandára ment el - azért csak egy része, mert a cég részben felel csak a média üzemeltetéséért, hozzájuk tartoznak még kulturális tevékenységek is (pl. a PMK működése) a cég közhasznúsági jelentése szerint. Epekedve várjuk a 2019. évről szóló beszámolót.

Sajnos az nem derül ki, hogy mennyi az egyes tevékenységek szerinti teljesítmény, így az önkormányzati támogatás összege sem. Mindazonáltal ekkora támogatásból (adófizetői pénzből) megérdemelné a város lakossága, hogy kiegyensúlyozottabban, igényesebben, és a nyilvánosságot maximálisan szem előtt tartó módon működjön a város médiája.

Állítólag voltak olyan idők, amikor már a Fidesz-KDNP regnált a városban, amikor szerettek volna egyes képviselők rászabadulni a médiára, befolyásolni annak munkáját, azonban egy nagyobb hatalom ugyanabból a táborból kevésbé szívélyesen megkérte a képviselőket, hogy lehetőség szerint semmiképp se szóljanak bele a szerkesztői munkába, lévén, hogy profi szakemberek üzemeltetik a médiát. Azóta sok minden megváltozott, jött az országos kétharmad, a hatalomvágy, a központosítás, az utasítások időszaka, és az egykor talán jobb időket élő orosházi médiából nem maradt semmi. Talán majd újra feleszmélnek a vezetésben, hogy több értelme van egy nagyobb olvasottságú média üzemeltetésének, mint a propagandának. Ha másért nem, akkor az adófizetői pénzek hatékonyabb felhasználása miatt...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr9115337134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása