Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Vagyon-érték - 2. rész

Az alpolgármesterek

2019. november 14. - oroshazisztori

Sorozatunk második részében a megválasztott alpolgármesterek vagyonnyilatkozatairól adunk összefoglalót. Az alpolgármesterek nevére kattintva elérhetővé válnak a közzétett vagyonnyilatkozatok.

BOJTOR ISTVÁN

bojtor-istvan-janos_2014.jpgBojtor István vagyonnyilatkozata a város első emberéhez képest sokkalta szerényebb, az adatok könnyen áttekinthetőek. Ezek alapján az alpolgármester tulajdonában megtalálható:

  • egy 2009-ben vásárolt 1.6-os benzines Ford Focus
  • 9 millió Ft lekötött betét
  • és pénzintézet felé fennáló fél millió Ft-os tartozás 

Ezekkel szemben az alpolgármester nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, gazdasági társaságban nincs érdekeltsége, és máshonnan származó jövedelemmel.

Kérdéseink:

  1. Hol tartózkodik életvitelszerűen az alpolgármester és az kinek a tulajdona?
  2. Mennyire pontos összeg kerül bemutatásra a lekötött betét soron?
  3. Hogy jött össze 9 millió Ft megtakarítás úgy, hogy a lekötött betét már néhány éve olyan megtakarítási forma, amely az alternatív megtakarítási formákkal szemben jelentősen alacsonyabb hozammal rendelkezik, figyelembe véve, hogy 2015-ben még 5 millió 150 ezer Ft-os értékpapírmegtakarítással rendelkezett?

 

FEJES RÓBERTNÉ

Az alpolgármester asszony Bojtor Istvánhoz képest ingatlan tekintetében jelentősen jobban áll, hiszen kilenc ingatlant is feltüntetett a nyilatkozatában, ezek jelentős része szántó, illetve két lakóház is a tulajdonában áll, egy Orosházán, egy pedig Abádszalókon - ez utóbbi valószínűleg a pihenést szolgáló nyaraló lehet. Íme a részletek:

fejes_robertne_ingatlan.png

fejes-robertne_2014.jpgEz a nyilatkozat ingatlanok tekintetében sokkalta pontosabb kitöltési szempontból, mint a polgármestere. Ahogyan Dávid Zoltánnál, itt is kísérletet teszünk a szántók értékének megbecslésére ugyanazon árakat használva (forrás). A cikkben szereplő átlagár alkalmazásával arra jutunk, hogy a szántók értéke 36.562.784 Ft volt 2018-ban.

A jelentős ingatlanvagyonon felül Fejes Róbertné egy 2018-ban vásárolt Skoda Superb-bel szeli a város úthálózatát (korábbi Fiat Linea-ját cserélte le), cserébe viszont nem rendelkezik semmilyen gazdasági érdekeltséggel, máshonnan származó jövedelme nincs, a hathavi illetményalap összegénél (231.900 Ft) nagyobb készpénzállománya, illetve számlakövetelése úgyszintén nincs. Pénzügyi befektetéseket nem eszközöl, nincsenek megtakarításai, és jelentős értékű vagyontárgyai sem. Mindezekkel szemben áll egy 9 millió Ft-os pénzintézet felé fennálló tartozása.

Kérdéseink:

  1. Ha nincs máshonnan származó jövedelme, illetve gazdasági érdekeltségekből származó esetleges osztalékjövedelme az alpolgármesternek, miért tart a vagyonban több mint 18 hektáros mezőgazdasági területet, amelyből végső soron semmilyen jövedelme nem származik (például bérbeadásból vagy saját termelésben előállított termékek értékesítéséből)?
  2. Mennyire pontos összeg került bemutatásra a pénzintézet felé fennáló tartozás sorba?

 

MOLNÁR BÉLA

141015_molnar_bela_fidesz_elnok_4-195x300.jpgIgazi pénzügyi nagyágyúval zárjuk a sort, hiszen az újonnan megválasztott társadalmi alpolgármester igen jelentős megtakarításokkal rendelkezik. Molnár Béla a vagyonnyilatkozatát sajnos egyből egy hibával kezdi, hiszen elfelejtette aláhúzni, hogy alpolgármester. Elnézhető hiba. Lássuk hát a vagyonelemeket.

Molnár Béla három ingatlannal rendelkezik, mindegyik gyakorlatilag lakóingatlan, melyek Budapesten, Gádoroson, és Orosházán találhatóak meg. 

Budapesten az I. kerületben a Szilágyi Dezső téren található egy 90 m2-es lakás, amelyben 100%-os tulajdonos, idei szerzemény. Az ingatlan.com-on egy gyors kereséssel egyetlen egy lakást találunk, igaz az 88 m2-es, ennek az eladási ára 92,5 millió Ft. Ebben a házban találjuk a tárgyban szereplő lakást:

molnar_bela_szilagyi_dezso_ter_4.pngforrás: Google Maps

A második, gádorosi ingatlan egy 1.461 m2-es telken fekvő ingatlan, melynek területe 110 m2, a maradék pedig kertként és gazdasági épületként van nyilvántartva. 1993-ban szerzett vagyon 100%-os tulajdonban.

molnar_bela_gadoros.pngforrás: Google Maps

A harmadik ingatlan pedig Orosházán található, 912 m2-es telken fekszik a 117 m2 hasznos alapterületű lakóház, a maradék pedig udvar. A 2017-ben vásárolt ingatlan 100%-os tulajdonosa.

Az ingatlanok után ráfordulva a megtakarításokra az alábbiakat láthatjuk:

  • OTP Prémium befektetési jegy - 10.505.208 Ft értékben
  • OTP Supra Származtatott befektetési jegy - 10.594.085 Ft értékben
  • Egyéves Magyar Állampapír - 7.200.000 Ft értékben
  • Prémium Magyar Állampapír - 4.950.000 Ft értékben
  • Generáció X életbiztosítás - 3.800.000 Ft értékben

Ez összesen 37.049.294 Ft-ot érő megtakarítás. A befektetési jegyek értékét a vagyonnyilatkozatban feltüntetett árfolyamokkal számítottuk. Szeretnénk megjegyezni, hogy az első befektetési jegy nem egyértelműen azonosítható, társítható egy bizonyos befektetési alaphoz, ugyanis az OTP többféle prémium alap befektetési jegyeit is forgalmazza. Továbbá egy pontosítás: az OTP Supra Származtatott Alap befektetési jegyeinek értéke 2019. november 7-én nem 5,03 Ft-ot értek, hanem 5,0708 Ft-ot (a BAMOSZ honlapján lehet böngészni az egyes befektetési alapok árfolyamait). Ezzel az adattal korrigálva a kapcsolódó befektetési jegyek értéke 10.680.018 Ft, így a teljes összeg 37.135.226 Ft.

A megtakarításokon és az ingatlanvagyonon felül az alpolgármester egy 2014-es évjáratú Mercedes S350-essel rója az utakat Budapest, Gádoros, és Orosháza között. Az autó idén került Molnár Béla tulajdonába.

A likvid vagyonelemek között az alábbiak kerülnek még feltüntetésre:

  • 4.110.989 Ft készpénz
  • 17 millió Ft ingatlanértékesítésbőlből származó követelés

Ezekkel szemben pedig 30 millió Ft pénzintézettel szemben és 8 millió Ft magánszemélyekkel (feltehetőleg munkavállalókkal) szemben fennálló tartozása van.

Társadalmi alpolgármestersége mellett nem szakítja meg munkaviszonyát a Viziterv Environ Kft.-ben. Szakértői tevékenységéért bruttó 800.000 Ft-ot kap havonta. A Viziterv Environ Kft. a Magyar Állam tulajdonában áll 2016. december 22. óta, a tulajdonosi jogokat az Országos Vízügyi Főigazgatóság gyakorolja. Ennek a szervezetnek volt egyébként vezetője az alpolgármester.

Ha mindez nem lenne elég, Molnár Béla saját vállalkozással is rendelkezik, a cég neve AllSales Kft., amelyben 100%-os tulajdonos az alpolgármester. A társaság főtevékenysége a hatályos cégadatok szerint építési terület előkészítése, ezen felül számtalan más tevékenységre is van engedélye az építőiparból. Az elérhető legfrisebb egyszerűsített éves beszámolóból kiderül, hogy 2018-ban 8 millió Ft árbevétel mellett 4 millió 945 ezer Ft adózott eredményt ért el a vállalkozás.

Kérdéseket inkább nem tennénk fel.

Ezekkel az információkkal zárjuk sorozatunk második részét. A következő epizódban megvizsgáljuk az egyéni képviselők nyilatkozatait, első körben a Fidesz-KDNP képviselőivel kezdünk.

 A képek forrásai: Bojtor István, Fejes Róbertné, Molnár Béla

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr1815306678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása