Orosházi Sztorik

Orosházi Sztorik

Vagyon-érték - 1. rész

A polgármester

2019. november 14. - oroshazisztori

A mai napon fedeztük fel, hogy nyilvánosságra kerültek a képviselői vagyonnyilatkozatok a város honlapján. Ezeket most nem linkelnénk be egyesével, az adott képviselőnél ezt megtesszük majd. Mivel ezek a dokumentumok is, hasonlóan nagyon sok másikhoz, szkennelve kerülnek fel a honlapra, így a keresés bennük nem egyszerű, egyesével kell átvergődnünk magunkat az egyes vagyonelemeken. 

Nem szeretnénk tovább ragozni, kezdődjön az előadás Dávid Zoltán polgármesterrel, akiről első körben általánosságban kijelenthető, hogy vagyonelemei közül az ingatlanvagyon emelkedik ki ó, amelyet többféle úton  szerzett (vétel, öröklés, ajándékozás, kárpótlás) 1998 óta egészen 2015-ig. Ezután a gyarapodás megállt, így összesen közel 28 hektárnyi területen rendelkezik közel 18,7 hektár területű ingatlannal az ország több településén, íme a részletek:

david_zoltan_ingatlan_2.png

A sárgával jelölt cellák azt mutatják, hogy a vagyonnyilatkozat hiányos. Röviden a számokról: ahol a terület hektárban került megadásra, azokat átszámoltuk négyzetméterre, a tényleges terület pedig a tulajdoni hányaddal arányosan került meghatározásra.

Az ingatlanvagyonról sajnos az egyik leglényegesebb információ nem derül ki, a vagyonnyilatkozat megtételének időpontjában érvényes valós (piaci) érték, erről viszont a képviselők aligha tehetnek, sokkal inkább a szabályozás hiányosságának számlájára írható. Viszont szerencsére elérhetőek átlagárak az egyes földterületek típusaira vonatkozóan, a számításhoz az ebben a cikkben szereplő 2018-as átlagárakat vettük alapul. Ezek alapján a szántók 2018-ban átlagosan 25.194.258 Ft-ot értek, az erdőként feltüntett ingatlan 1.236.411 Ft-ot, a szőlőkertek átalgos értéke 5.548.100 Ft, a gyümölcsösök szerényebb értéket képviselnek, nagyságrendileg 273.000 Ft-ot. Ezen felül marad 19.238 m2-nyi ingatlan (lakóházak, udvarok, kertek), aminek a piaci értékét nem tudjuk megállapítani. 

Összesítve a mezőgazdasági területek 32,3 millió Ft-ot érnek, amely érték várhatóan növekedni fog, hiszen a cikkben nyilatkozó szakértő szerint 2019-ben további, átlagosan 10%-os drágulás várható a földügyleteknél. 

Tovább olvasva a vagyonnyilatkozatot láthatjuk, hogy a polgármester továbbra is egy 2015-ben örökölt Suzukit használ. A modellről további információ nem áll rendelkezésre. Egyéb járművel a polgármester nem rendelkezik, és egyéb jelentős összegű ingóság sincs a tulajdonában. Emellett a pénzügyi befektetésektől is távol tartja magát Dávid Zoltán, hiszen nem rendelkezik megtakarítással kapcsolatos számlákkal. Ezzel ellenben viszont 1 millió Ft készpénz áll rendelkezésére a mindennapok áthidalására.

Az 1 millió Ft-os készpénzvagyonon felül 3 millió Ft értékben van számlakövetelése a polgármesternek, azonban az nem derül ki, hogy pénzintézettel vagy magánszeméllyel szembeni ez a követelés.

Fontos megjegyezni, hogy itt a vagyonnyilatkozatok kikötik, hogy a mindenkori, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti illetményalap hathavi összegét meghaladó értéket kell csak nyilvánosságra hozni. A 2019-ben hatályos illetményalap 38.650 Ft, így tehát a hathavi összeg 231.900 Ft.

Ezen vagyonelemekkel szemben a polgármesternek van 8.598.669 Ft tartozása pénzintézet felé.

Dávid Zoltán főállású polgármester, máshonnan származó jövedelme nincs, gazdasági érdekeltsége pedig ugyancsak nincs. 

A vagyonnyilatkozat után az alábbi kérdések merültek fel bennünk:

  1. davidzoltan_2014.jpgMennyire pontos számok kerültek bemutatásra a nyilatkozatban a készpénzállomány és a számlakövetelés részeknél?
  2. Ha nincs máshonnan származó jövedelme, illetve gazdasági érdekeltségekből származó esetleges osztalékjövedelme a polgármesternek, miért tart a vagyonban közel 17 hektáros (tulajdoni hányaddal arányos) mezőgazdasági területet, amelyből végső soron semmilyen jövedelme nem származik (például bérbeadásból vagy saját termelésben előállított termékek értékesítéséből)? 
  3. Az ingatlanvagyon felsorolásában szereplő néhány adat miért hiányos és mikora várható annak pótlása?

Sorozatunk második részében az alpolgármesterek vagyonnyilatkozatait fogjuk nagyítóval megnézni.

A kép forrása: https://www.oroshaza.hu/telefonkonyv/david-zoltan/

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://oroshazisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr4815306450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása